Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Homatech a tervezett hullladékfeldolgozó környezetvédelmi vizsgálatára kérte az MTA-t

2016-01-27 17:20:00

A Homatech Recycling Zrt. a Százhalombattára tervezett környezetbarát hulladékfeldolgozóval kapcsolatban felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA) a beruházás teljes technológiájának és a várható környezetvédelmi hatásoknak a vizsgálatára - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

    Kiemelték: a tervezett beruházás körül kialakult lakossági véleményeket figyelembe véve döntöttek a Homatech Zrt. tulajdonosai arról, hogy a már meglévő nemzetközi tanúsítási eljárásokon felül az MTA-t is felkérik az üzem környezetvédelmi vizsgálatára. A független vizsgálat eredményei az év második negyedévére várhatók, amelyekről a cég tájékoztatni fogja az érintetteket - írták.
    A közlemény szerint Magyarországon, hasonlóan a világ más országaihoz, komoly gondot jelent a használt gumiabroncsok, gumihulladékok kezelése. A Bonitás 2002 Befektetési Zrt. többségi tulajdonában lévő Homatech Recycling Zrt. a gumihulladékok újrahasznosítására fókuszál. Az eljárás szigorúan zárt rendszerben, nem égetéssel, folyamatos üzemmenet mellett, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával teszi lehetővé a gumihulladékok megnyugtató és biztonságos kezelését, ami példaértékű lehet az Európa-szerte felhalmozott gumihulladék hasznosításának megoldásában - közölték.
    A cég még tavaly novemberben jelentette be, hogy Százhalombattán várhatóan 2017 májusára felépül a károsanyag-kibocsátással nem járó új üzeme, amely éves szinten 30 ezer tonna használt gumi, illetve gumihulladék környezetbarát hasznosítására lesz képes. A cég tájékoztatása szerint a körülbelül 50 alkalmazottat foglalkoztató üzem a saját energiaellátását biztosító gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állít majd elő további ipari felhasználásra.
    A tavaly decemberi Magyar Közlöny szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Homatech Százhalombattán megvalósuló beruházásával összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. A beruházás során emiatt nem kell beszerezni az építészeti-műszaki tervtanács véleményét, nem kell lefolytatni a településképi véleményezési eljárást, és településképi bejelentési eljárásnak sincs helye - olvasható a Magyar Közlönyben.