Tivadar napja van. | 2024.04.20

Alábbhagyott a szlovákiai pedagógussztrájk

2016-01-27 13:02:59

 Alábbhagyott a hétfőn Szlovákiában kezdődött pedagógussztrájk, a kezdeti háromszáz tanintézménnyel szemben szerdán már csak 137 iskola volt zárva, legalábbis a szlovák szaktárca adatai szerint.

    A korlátlan idejűre tervezett sztrájkot a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) nevű szervezet hirdette meg, azután, hogy a múlt héten eredmény nélkül zárult a bérköveteléseikről az oktatásügyi miniszterrel folytatott egyeztetésük.
    Az ISU hétfőn közzétett adatai szerint a sztrájkba annak kezdetén több mint 11 ezer pedagógus kapcsolódott be, és háromszáz tanintézmény maradt zárva, ami a Szlovákiában működő mintegy háromezer általános és középiskola egytizede.
    A zárva tartó oktatási intézmények száma hétfő óta csökkenő tendenciát mutat, mind a szaktárca, mind az ISU adatai szerint, ugyanakkor a minisztérium és a pedagógusszervezet statisztikái között jelentős eltérések mutatkoznak. Míg az ISU - a TASR szlovák hírügynökség által ismertetett - adatai szerint szerdán még 290 oktatási intézmény nem nyílt meg, addig az oktatásügyi minisztérium által ismertetett statisztikák már csak 137 zárva tartó intézményről számoltak be. A harmadik napja tartó sztrájk idején folyamatosan változik a zárva tartó iskolák száma az egyes régiók szerint is, vagyis vannak intézmények, amelyek később kapcsolódtak be, és vannak, amelyek ismét megnyitották kapuikat.
    A sztrájkba lépett pedagógusok követeléseinek központi eleme, hogy a kormány azonnali hatállyal 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) emelje meg az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli. A kormány a tanárok követeléseit azzal hárította el, hogy a pedagógusbérek az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, valamint arra is rámutattak, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ilyen mértékű anyagi terhet róni a következő kormányra.