Emma napja van. | 2024.04.19

FM: érvényesül az árakban a sertéshúsok áfájának csökkentése

2016-01-27 12:50:45

A meghatározó kiskereskedelmi láncoknál csökkent a sertés tőkehúsok ára az áfacsökkentésnek köszönhetően, a kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzletekben azonban még nem mindenhol - állapította meg a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára szerdán a budaörsi Tesco áruházban tartott sajtótájékoztatóján.

    Czerván György a sertés tőkehúsok áfájának mérsékléséről - január elsejétől 27-ről 5 százalékra - elmondta: a felkért ágazati érdekképviseletek és háttérintézmények beszámolói szerint az első tapasztalatok összhangban vannak a várakozásokkal. A meghatározó kiskereskedelmi láncok érvényesítették az árakban az alacsonyabb áfát, a nagyobbak a szokásos forgalmukhoz képest növekedést tapasztaltak. 
    A kisebb kereskedelmi cégeknél, hentesüzleteknél még nem mindenhol tapasztalható a fogyasztói árak csökkenése, aminek részben oka lehetett, hogy "volt némi félreértés abban, mely termékekre vonatkozik az áfacsökkentés, de időközben ez már egyértelművé vált" - tette hozzá.
    A kiskereskedelmi láncok együttműködnek a kormányzati döntés végrehajtásában - hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte, hogy a kormány figyelemmel kíséri az áfacsökkentés következményeit azért is, mert más ágazatok részéről is komoly az igény a lakosság, illetve az ágazat számára egyértelműen kedvező döntések meghozatalára. Ennek azonban feltétele, hogy az erőfeszítések ténylegesen megjelenjenek a lakosságnál a fogyasztói árakon keresztül - fűzte hozzá.
    Orosz András, a Tesco-Global Áruházak Zrt. marketing vezetője hangsúlyozta, a változás jelentős fogyasztóiár-csökkentést tett lehetővé, és nagyban segíti a szektor fehérítését.  Megjegyezte azt is, hogy a minisztériummal, a kormányzattal együttműködésben időben fel tudtak készülni.
    Felhívta arra is a figyelmet, hogy a fogyasztási szokások változásához több idő kell. Az első három hét azt mutatja, hogy közel harmadával nőtt ezeknek a tőkehúsoknak a forgalma az elmúlt év azonos időszakához képest - mutatott rá.
    Orosz András arra is felhívta a figyelmet, hogy az első hetek nem igazolták azt a félelmet, hogy a baromfihús forgalma csökkenni fog. "Az első három hét közel 10 százalékos növekedést hozott." A következő hetek-hónapok természetesen az elemzésekkel telnek majd, de az első jelek mindenképpen biztatóak - mondta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó