Auguszta napja van. | 2024.03.29

Jónak értékelik Orbán Viktor munkáját a csehek

2016-01-27 07:23:20

 Orbán Viktor magyar miniszterelnök egyike annak a tíz külföldi politikusnak, illetve közéleti személyiségnek, akinek munkáját a legjobbnak értékeli a cseh közvélemény - derült ki abból a felmérésből, amelynek eredményét kedden hozta nyilvánosságra a prágai STEM közvélemény-kutató intézet.

    A decemberben készített országos felmérés szerint a külföldi vezető személyiségek közül a csehek Ferenc pápa tevékenységét értékelik a legjobbnak, a katolikus egyházfőt Robert Fico szlovák és David Cameron brit miniszterelnök követi. A pápa munkáját a megkérdezettek 74, Ficoét 67, Cameronét pedig 65 százaléka értékelte pozitívan. Utánuk Barack Obama amerikai elnök, Francois Hollande francia államfő és Orbán Viktor magyar kormányfő következik a sorban, 55, 51, illetve 45 százalékos értékeléssel. Orbán Viktor a tízes listán megelőzte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, Angela Merkel német kancellárt és Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is. 
    Ami az egyes politikusok, illetve közéleti személyiségek tevékenységének negatív értékelését illeti, a megkérdezettek legkevésbé negatívan Ferenc pápa, David Cameron és Orbán Viktor tevékenységét értékelték. A pápa esetében ez az értékelés 16 százalékos, Cameron esetében pedig 17 százalékos volt, míg Orbán Viktor tevékenységét 22 százalék értékelte negatívan. Az amerikai elnök és a francia államfő jóval kedvezőtlenebb értékelést kapott.