Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fico: az EU rituális öngyilkosságot követ el a migránsválság kezelésével

2016-01-26 13:19:00

Rituális öngyilkosságot követ el az Európai Unió azzal, ahogyan a migránsválságot kezeli - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök abban az interjúban, amelyet a Právo című cseh napilap közölt kedden. 

    "Lehet, hogy olyan kifejezést használok, amelyért megint bírálni fognak, de az az érzésem, hogy mi most az Európai Unióban rituális öngyilkosságot követünk el" - mondta Fico arra a kérdésre válaszolva, mit szól Donald Tusknak, az Európai Tanács elnökének a nyilatkozatához, miszerint az EU-nak csak két hónapja van a migránsválság megoldására.
    A szlovák kormányfő kifejtette: a nyilatkozatot úgy értelmezi, hogy Tusk most elsősorban azt figyeli, működik-e az EU és Törökország között migránsügyben kötött megállapodás, illetve ez a leghatékonyabb megoldás-e. Fico szerint ez tévedés. "Ha azt gondoljuk, hogy ez a legjobb gyógymód migránsok további millióinak fenyegetésére, amelyek az ENSZ szerint várhatóan Európába érkeznek, akkor valószínűleg mindnyájan tévedünk" - szögezte le a politikus.
    Fico meg van győződve arról, hogy fel kell gyorsítani a közös európai határ- és parti őrség létrehozását, amely "biztosítaná a schengeni határok őrzését ott, ahol a nemzetállam erre nem képes". "Attól tartok, hogy ha az európai egység (határőrizet) csak valamikor 2016 végén vagy 2017-ben jön létre, akkor Európa az említett rituális öngyilkosságot valóban elköveti" - vélekedett a kormányfő.
    Megismételte azt az álláspontját, hogy a menekültek kvóták szerinti elosztása hibás, értelmetlen megoldás, és Szlovákia határozottan elutasítja. Úgy érzi, mintha az Európai Unióban nem is lenne akarat a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet határainak megvédésére, s mindenki csak arra vár, ki viszi el a balhét. "Országainkra, tehát Szlovákiára, a Cseh Köztársaságra, Lengyelországra és Magyarországra azért mutogatnak ujjal, mert megengedték maguknak a probléma világos megnevezését" - húzta alá Robert Fico. "A helyzet alakulása azonban azt mutatja, hogy igazunk volt" - tette hozzá.