Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hajléktalanok - A hétvégén nőtt az éjjeli menedékhelyek kihasználtsága

2016-01-25 18:48:02

 

Az elmúlt hétvégén emelkedett a hajléktalan embereknek fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága, volt olyan éjszaka, hogy néhány régióban - az észak-magyarországiban és a dél-dunántúliban - minden férőhely betelt - közölte a Menhely Alapítvány hétfőn az MTI megkeresésére.

 

    A segítő szervezetek ilyenkor pótágyakon, pluszmatracokon helyezik el a rászorulókat.
    Az alapítvány tájékoztatása szerint vasárnapra kicsit enyhült a helyzet, a hajléktalan embereknek működtetett éjjeli menedékhelyek kihasználtsága a fővárosban 94, országosan 93 százalékos volt.
    Az alapítvány diszpécserszolgálata a 24 órában működő krízisautót, speciális utcai szolgálatokat, illetve alapesetben az illetékes utcai szolgálatokat küldi ki a nehéz helyzetben lévő emberekhez. Segítenek az elhelyezésükben, illetve takaróval, élelmiszerrel látják el azokat, akik nem akarnak bemenni a szállások egyikébe.
    Ezekben a hideg időszakokban a szolgálathoz naponta átlagosan 30 hívás érkezik utcán élő emberekről, legtöbb alkalommal, 72-szer, január 4-én riasztották a szolgálatot.
    A fővárosban 19 szállásnyújtó intézmény több mint 1800 férőhellyel várja a segítségre szorulókat. Országosan pedig több mint 4300 férőhely áll rendelkezésre éjjeli menedékhelyeken.
    Az alapítvány azt kéri mindenkitől, hogy fokozottabban figyeljen a környezetében ismert magányos, emberekre, hiszen ilyenkor ők vannak a legjobban kiszolgáltatva a zord időjárásnak.