Gedeon napja van. | 2024.03.28

Sajtófotó - Fazekas István nyerte a nagydíjat

2016-01-25 13:13:00

 Tranzitország című sorozatával Fazekas István (HVG) nyerte el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája -­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért - közölték a szervezők a hétfői budapesti eredményhirdetésen. A közmédia fotóriporterei összesen kilenc díjat kaptak.

    Szigeti Tamás, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztályának titkára felidézte, hogy az idei kiírásra 240 szerző 2492 pályaművel pályázott sikeresen. A zsűri - melynek elnöke Petr Josek, tagja Szarka Klára, Sopronyi Gyula, Jocelyn Bain Hogg és Szergej Makszimisin volt - összesen 7029 képet tekintett meg a január 22. és 24. között megtartott bírálaton.
    A pályázat történetében először hoztak létre kategóriát egy aktuális eseménysorozatra reagálva, a menekültválság témájában beérkezett fotók és sorozatok azonban igazolták a döntés helyességét - értékelt Szigeti Tamás.
    A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjjal Illyés Tibort (MTI/MTVA), a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjjal Móricz ­Sabján Simont (Népszabadság) jutalmazta a zsűri; a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter (MTI/MTVA), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig Bánhegyesy Antal (szabadúszó) lett.
    A hír­, eseményfotó (egyedi) kategória első helyén Illyés Tibor végzett Tiszteletadás című fotójával, a képriport (sorozat) kategória legjobbja pedig Bődey János (index.hu) Sokkolta Párizst a terror éjszakája című sorozata lett.
    Az emberábrázolás - portré (egyedi) kategóriát Hirling Bálint (www.vs.hu) nyerte meg Zsakfalu01 című felvételével, az emberábrázolás - portré (sorozat) kategória első helyére Schild Tamás (szabadfoglalkozású) Semmi különös című sorozatát választotta a zsűri.
    Kálló Péter (Földgömb Magazin, Metropol) Color party című képével a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (egyedi) kategória, Balance című sorozatával pedig a művészet, műalkotás vagy művészeti tevékenység ábrázolása fotóriporteri eszközökkel (sorozat) kategória első díját nyerte el.
    A sport (egyedi) kategória élére Korponai Tamás (Népszabadság) A labda bűvöletében című felvételét sorolta a zsűri, a sport (sorozat) kategória első helyén Veres Viktor (Mediaworks kiadó) A börzsönyi El Classico című sorozata végzett.
    Ismét Máté Bence (Bence Máté Photography; Hide Photography) nyerte a természet és tudomány (egyedi) kategóriát Árulkodó szagok című munkájával, a természet és tudomány (sorozat) legjobbjának Hajdú D. András (szabadúszó) Cataracta című sorozata bizonyult.
    A társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (egyedi) kategória első helyével Pályi Zsófiát (szabadúszó) jutalmazták Vén Guszti című képéért, a társadalomábrázolás, dokumentarista fotográfia (sorozat) kategóriában pedig Bácsi Róbert László (szabadúszó) nyert Hegyi ­Karabakh című sorozatával.
    Kurucz Árpád (Magyar Idők) Ima című felvételét találta a legjobbnak a zsűri a menekültválság (egyedi) kategóriában, Balogh Zoltán (MTI/MTVA) Krízis a Keleti pályaudvaron című sorozatával pedig a menekültválság (sorozat) kategória első helyét érdemelte ki.
    A legjobb fotókból és sorozatokból március 24-én a Capa Központban nyílik kiállítás, a díjazott pályamunkák a www.sajtofoto.hu honlapon megtekinthetők.