Emma napja van. | 2024.04.19

Pedagógussztrájk kezdődött Szlovákiában, több száz tanintézmény maradt zárva

2016-01-25 11:25:25

Mintegy háromszáz oktatási intézmény maradt zárva hétfőn Szlovákiában annak a korlátlan idejűre tervezett pedagógussztrájknak a következtében, amelyet a Szlovák Tanárok Kezdeményezése (ISU) elnevezésű szervezet hirdetett meg bérkövetelései nem teljesítése miatt.

    A hétfőn kezdett sztrájkba több mint 11 ezer pedagógus kapcsolódott be, valamivel több mint hétszáz szlovákiai oktatási intézményből. Háromszáz iskola maradt zárva, ez a Szlovákiában működő mintegy háromezer általános és középiskola egytizede. A sztrájkba bekapcsolódó pedagógusok esetében az arány hasonló, Szlovákiában közel 90 ezer tanár van alkalmazásban.
    A tanársztrájkot azután hirdették meg, hogy a múlt héten nem hozott érdemi előrelépést a szlovák oktatásügyi miniszter és az ISU közötti utolsó egyeztetés. Az ISU és a tanárok bérköveteléseit ugyancsak támogató Szlovák Pedagóguskamara (SKU) azt akarta elérni, hogy a kormány azonnali hatállyal emelje meg 140 euróval (mintegy 44 ezer forint) az összes pedagógus és szakmai alkalmazott besorolási bérét, továbbá a minisztérium vállaljon garanciát arra, hogy ezt az összeget egy év múlva újabb 90 euróval megnöveli. Azt is kérték, hogy a kormány már az idén biztosítson 400 millió eurót (több mint 124 milliárd forint) arra, hogy csökkenteni lehessen az oktatási intézmények felszereltsége közötti különbségeket.
    Jelenleg Szlovákiában az általános és középiskolák pedagógusainak kezdőbére megközelítőleg 670 euró (mintegy 210 ezer forint), országos átlagban pedig a tanárok bére bruttó 980 euró (304 ezer forint) körül mozog, ami több mint tíz százalékkal magasabb az országos átlagbérnél.
    A kormány a pedagógusok követeléseit részben azzal hárította el, hogy a pedagógusbérek az elmúlt négy évben 22 százalékkal emelkedtek, részben pedig arra mutatott rá, hogy másfél hónappal a márciusi parlamenti választások előtt nem lenne jó ekkora kötelezettséget róni a következő kormányra. Utóbbival kapcsolatban a hétvégén Robert Fico miniszterelnök azt mondta: a követeléseket már a törvényhozási folyamat berekesztése miatt sem lehetne megvalósítani (a pozsonyi törvényhozás decemberben zárta a márciusi parlamenti választások előtti utolsó ülését), ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy amennyiben pártja, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ismét kormányra kerül, folytatják a pedagógusbérek emelését.
    A sztrájk kezdetével egyidejűleg a pedagógusok hétfőn tiltakozó megmozdulást is tartottak Pozsonyban. A Szlovák Nemzeti Felkelés terén délelőtt tartott gyűlésen néhány százan vettek részt.