József napja van. | 2024.03.19

KSH: 4,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom tavaly novemberben

2016-01-25 09:06:24

 A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt tavaly novemberben az előző év azonos időszakához képest - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

    A január 7-i első becslésben közölt, a naptárhatástól megtisztított 4,4 százaléknál 0,1 százalékponttal kevesebb a második becslés adata.
    Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene novemberben az egy évvel korábbival összevetve.
    Az élelmiszer-kiskereskedelem 78 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,6, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 6,1 százalékkal nőtt.
    Az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 19,7 százalékkal emelkedett a forgalom, a textil-, ruházati és lábbeli üzletekben 14,3, a használtcikk üzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben 4,3, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer üzletekben 3,4, valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben 2,3 százalékkal.
    A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 26,2 százalékkal emelkedett, ezzel folytatódott az évek óta tartó bővülés - közölte a KSH.
    Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,7 százalékkal csökkentek.
    Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 801 milliárd forint volt tavaly novemberben. A forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
    Tavaly január-novemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene naptárhatástól megtisztítva 5,7 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene.