József napja van. | 2024.03.19

Az Egyesült Államokban serényen folyik a helyreállítás a nagy hóviharok után 

2016-01-25 09:10:00

 A nagy hóviharok után hétfőn New Yorkban már visszatért az élet a rendes kerékvágásába, míg Washingtonban még a kongresszus politikusai sem dolgoznak. Az Egyesült Államok keleti partvidéke a vihar utáni helyreállításon fáradozik. 

    Már "csupán" a massachusettsi Bostonban kell tartani a Jonas névre keresztelt hóvihartól, New Jersey állam óceánparti településein pedig az áradásokkal küzdenek, az Egyesült Államok keleti partvidékén másutt viszont már javában tartanak a hóeltakarítási és helyreállítási munkálatok. Igaz, nem mindenütt egyforma intenzitással és hatékonysággal. New Yorkban például a hétfő már rendes munkanap, a tömegközlekedés helyreállt, Manhattanben járhatóak az utak, folyik a károk felszámolása, míg a szövetségi fővárosban, Washingtonban a tömegközlekedés még nem indult újra, a metrónak is csak egyes vonalain van forgalom, az állami iskolák és a kormányhivatalok hétfőn is zárva tartanak. 
    A törvényhozásba sem térnek még vissza a politikusok - a Capitolium környékét még mindig tisztítják a hótól - így elmarad a képviselőházi szavazás Barack Obama elnök egészségügyi reformjáról és az Irán elleni szankciókról. Ezekre a voksolásokra valószínűleg már csak február elsején kerül sor. A szenátus előreláthatólag kedden kezdi újra a munkáját. A Pentagon (védelmi minisztérium) szintén lemondta valamennyi programját. 
    Muriel Bowser, Washington polgármestere arra kérte az embereket, hogy még ne nagyon menjenek ki az utakra, utcákra, mert eljegesedtek, s hasonlóképpen türelmet kért Stephanie Rawlings-Blake, Baltimore polgármestere is. 
    A vihar következtében legalább harminc ember halt meg; többségük autóbalesetben, de például Dél-Karolinában egy idős házaspár, New Jerseyben pedig egy édesanya és a fia szénmonoxid-mérgezésben vesztette életét, miközben az országúton elakadt autóban járatta a motort. Nyolcan hólapátolás közben kaptak szívinfarktust, őket nem tudták megmenteni. New York államban és Virginiában kihűlés okozott halált, egy 56 éves férfi Pennsylvaniában pedig úgy halt meg, hogy az autóra ráesett egy óriási hógörgeteg, s ő már nem tudott kimenekülni. 
    A dél-karolinai Charlotte városában egy 26 éves fiatalember megállt az autójával, hogy segítsen egy elakadt autóson, akinek egy kisebb csoport már éppen próbált segíteni, ám a bajban lévő, szintén fiatal autós furcsán kezdett viselkedni, s ki akarták hívni a rendőrséget, mire az autós néhány lövéssel leterítette jóakaróját. Az amerikai sajtóban azóta jó szamaritánusként emlegetik a 26 éves Jefferson Heavnert, akinek gyilkosát, a 27 éves Marvin Jacob Lee-t letartóztatták, és gyilkosság miatt vádat emeltek ellene.