József napja van. | 2024.03.19

Szálló por - A fővárosban elrendelték a szmogriadó tájékoztatási fokozatát

2016-01-25 07:22:31

 

A levegő magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István főpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát - közölte a Főpolgármesteri Hivatal hétfő hajnalban az MTI-vel.

 

    Közleményük szerint a fővárosban szombaton tíz, vasárnap tizenegy mérőponton meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket a szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye. A meteorológiai előrejelzések szerint pedig hétfőn sem várható nagymértékű javulás.
    Mint írják, a tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, például a gyermekekre, az időskorúakra vagy a krónikus betegekre. Ilyenkor asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
    Így elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozóknak azt javasolják, hogy kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat, ne szellőztessenek, és ha lehet, ne tartózkodjanak a szabadban.
    Az elmúlt napokban több településen hívták fel a figyelmet a megnövekedett légszennyezettségre, például Miskolcon és Debrecenben. Az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) legutóbbi adatai szerint a levegő magas szállópor-tartalma miatt Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán veszélyes a levegő minősége. Emellett Budapest, Vác, Hernádszurdok, Oszlár és Eger levegőjét egészségtelennek minősítette az OKK.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink