József napja van. | 2024.03.19

Amerikai vihar - Öt szövetségi államban már takarítják a hóviharok nyomait 

2016-01-24 21:08:00

 Ragyogott a nap az Egyesült Államok keleti partvidékénn vasárnap, öt szövetségi államban már takarítják a hóviharok nyomait, hóeséssel már "csak" Massachussets és Maine államokban küszködnek. 

    New Yorkban sokat javult a helyzet, Washingtonban legkorábban hétfőtől indulnak újra a tömegközlekedési eszközök. A két nagyvárosban nappal egy-két fokkal nulla fok felett volt a hőmérséklet vasárnap nappal, éjjel viszont erős fagy várható. New Yorkban szombat éjfélre 68 centiméteres hó borította a Central Parkot, míg Washingtonra 45,2 centiméter hó hullott. A legvastagabb, 106,7 centis hótakaró a nyugat-virginiai Glengarry települést borította be.  
    A keleti parti nagyvárosokban, New Yorkban, Philadelphiában, Baltimore-ban és Washingtonban a főbb utakat már tisztítják, illetve részben meg is tisztították. A családi házas negyedekben a bejárók és a háza előtti járdák tisztítása a lakók feladata, büntetés terhe mellett. A Washington D.C.-ben és a környező államokban, Marylandben és Virginiában érvényes törvények szerint a lakóknak - függetlenül attól, hogy bérlők-e vagy tulajdonosok - a vihar után huszonnégy órán  belül el kell takarítaniuk házuk elől a havat, ellenkező esetben komoly pénzbüntetésre számíthatnak. 
    Muriel Bowser, Washington polgármestere felhívást tett közzé, miszerint a városvezetés önkéntes hómunkásokat keres. Helyi szokás azonban, hogy diákok járják a hólepte utcákat, és ahol azt látják, hogy nem kezdtek bele a hó eltakarításába, becsöngetnek, és pár dollárért felajánlják a segítségüket.  
    A városvezetők közben mindenütt szemügyre veszik a vihar pusztításait. Miközben New Yorkban helyi idő szerint a vasárnap déli órákban már megindult a tömegközlekedés is, a szövetségi fővárosban hétfő reggelig nem tervezik sem az autóbuszjáratok, sem a metró újraindítását.     Mario Cuomo, New York állam kormányzója vasárnap délelőtti rendkívüli sajtóértekezletén közölte, hogy a Long Islandre vezető vasútvonal olyan nagy mértékben megrongálódott, hogy legalább hétfő estig nem tudják újraindítani a forgalmat. A kormányzó bejelentette, hogy feloldják az autóvezetési tilalmat, ám az állam egész területére érvényes szükségállapot változatlanul érvényben marad. 
    Bill de Blasio, New York város polgármestere az ABC televízió vasárnap délelőtti műsorának adott interjújában úgy fogalmazott: "sok még a tennivaló, a leesett hó még egy darabig velünk marad". Ugyanakkor azt ígérte, hogy a hó nagy részét huszonnégy órán belül eltakarítják. A Kennedy repülőtér már fogad járatokat, és hamarosan indulnak is gépek, de Washington, Baltimore, Philadelphia légikikötői még mindig nem fogadnak és nem is indítanak járatokat. 
    A meteorológusok előrejelzései szerint a viharzóna az Atlanti-óceán felé fordult, tehát Maine államot már valószínűleg nem érinti, ám a massachusettsi Bostonban még nagy havazás várható.