Emma napja van. | 2024.04.19

Magyar állami kitüntetést adott át Balog Zoltán Krakkó érsekének 

2016-01-24 18:53:00

A Magyar Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adta át Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Stanislaw Dziwisz bíborosnak, Krakkó érsekének vasárnap a dél-lengyelországi városban. A miniszter kijelentette: a lengyelek mindig számíthatnak Magyarországra, ahogy a magyarok is mindig számíthattak a lengyelekre. 

    Balog Zoltán, aki részt vett a keresztények egységéért tartott imahét záró igeliturgiáján Krakkóban, ünnepi laudációjában úgy fogalmazott: a lengyeleket és magyarokat legendás barátság köti össze, ez egy történelmi szövetség, sorsközösség.
    Ma nemcsak barátként, hanem keresztény testvérként is érkeztek Magyarországról egy keresztény testvérhez, aki sokat tesz azért, hogy akik barátok és testvérek, azok is maradjanak - emelte ki a miniszter, hozzátéve: az igazi testvérek nemcsak magukkal törődnek, hanem áldozatot is hoznak egymásért. 
    A bíboros szolgálatát áldozatnak tekintik - mondta Balog Zoltán és megköszönte szolgálatát Európáért, az egész egyházért és minden keresztényért. A bíboros azért dolgozik, hogy Közép-Európában, Lengyelországban és Magyarországon a kereszténység ne csak a múlt legyen, hanem a jövő is, hogy Európa visszataláljon keresztény gyökereihez, Krisztushoz - fejtette ki a miniszter.
    Európa megmaradása ebben a hitben és ebben a kultúrában van, ezt őrizni kell - rögzítette, majd kitért arra is, hogy a világ  sok részén ölik a keresztényeket. Európában nem a keresztények testét, hanem a lelkét támadják, össze kell fognunk, hogy megvédjük a hitünket - jelentette ki Balog Zoltán, aki a saját jelenléte mellett sok ezer magyar fiatal részvételét ígérte a krakkói ifjúsági világtalálkozóra. 
    A miniszter a II. János Pál Központban tartott rendezvényen kiemelte: amikor Magyarországot vagy Lengyelországot támadják, akkor nem valamilyen intézkedést támadnak, hanem a fundamentumokat, de Magyarországra mindig számíthatnak a lengyelek, mint ahogy a magyarok is mindig számíthattak a lengyelekre. Felidézte Szent II. János Pál pápa alakját, "akinek hitére és erejére ma is szükség van". 
    A krakkói érsek - akinek tavaly augusztus 20. alkalmából adományozta a magas állami elismerést Áder János köztársasági elnök - köszönetet mondott a külföldi állampolgároknak adható legmagasabb kitüntetésért, amelyet a Szentszék és Magyarország kapcsolatai erősítéséért kapott és azért, hogy a magyar államfő és miniszterelnök felfigyelt törekvéseire, amelyekkel mindig a lengyel és magyar nemzet, valamint az egyházak és a közösségek kapcsolatait kívánta erősíteni. 
    Rámutatott: a két nemzetet egyesíti a közös sorsa, s ma még világosabban látják, hogy mennyire fontos az a közös törekvésük, hogy együtt építsék Európa emberibb és boldogabb jövőjét. Mint mondta, nagyra becsüli azt a gondolkodást, amely egyesíti Magyarországot és Lengyelországot, hogy azok az értékek, amelyek a két ország és egész Európa keresztény önazonosságát alkotják, megőrizhetők legyenek. Közös ügynek nevezte a családok és a fiatal nemzedék felkarolását, és rámutatott: e tekintetben Szent II. János Pál pápa örökösei, aki hatalmas szeretettel szívén viselte a magyarok sorsát, és hirdette a keresztény Európa egységét. 
    A miniszter az igeliturgia után külön is találkozott és megbeszélést folytatott Stanislaw Dziwisz bíborossal, majd részt vett Móser Zoltán fotóművész - az auschwitzi haláltáborban elpusztult foglyok emlékének szentelt - Gyászba borult életem című kiállításának bemutatóján. Az ünnepségen részt vett Soltész Miklós egyházügyi államtitkár is.