Emma napja van. | 2024.04.19

Német lap: több schengeni tagország a határellenőrzés meghosszabbítását kezdeményezi

2016-01-24 16:10:00

A schengeni övezet több tagországa a menekülthullám miatt ideiglenesen visszaállított határellenőrzés meghosszabbítását kezdeményezi - írta a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

    A beszámoló szerint Ausztria, Belgium, Dánia, Németország és Svédország is kezdeményezi majd hétfőn az uniós belügyminiszterek amszterdami értekezletén az ellenőrzés meghosszabbítását. Az Európai Bizottság február közepéig vizsgálhatja, hogy szükséges-e fenntartani az ellenőrzést a kérelmező országok úgynevezett schengeni belső határán - az övezethez tartozó államokkal közös határszakaszokon - , és vizsgálatának eredményét egy javaslattal együtt a február 18-19-ei uniós csúcson terjesztheti elő.
    Thomas de Maiziere német szövetségi belügyminiszter már csütörtökön elmondta egy interjúban, hogy a német kormány egész biztosan meghosszabbítja majd a határellenőrzést, amelyet tavaly szeptemberben állítottak vissza, hogy rendezetté tegyék a menedékkérők beáramlását.
    A határellenőrzést végző szövetségi rendőrség a határ bajor-osztrák szakaszára összpontosít, mert ott éri el Németországot a balkáni migrációs útvonal, és az Észak-Afrika felől a Földközi-tengeren át és Olaszországon keresztül észak felé igyekvő menedékkérők - jelenleg nem erős - hulláma.
    A belügyminisztérium adatai szerint az utóbbi hetekben jelentősen bővítették az ellenőrző kapacitást, napi 3500 menedékkérő teljes körű regisztrációját el tudják végezni a határon, így már szinte egyáltalán nem áramlanak emberek az ország belseje felé ellenőrzés nélkül.
    A tárca adatai szerint január 1-je óta naponta átlagosan 2000 menedékkérő érkezik, vagyis eddig összesen mintegy 46 ezer. Ez jelentős visszaesés a tavaly őszi napi 10 ezer körüli átlaghoz képest, de ebben van szerepe a hideg időjárásnak is - foglalta össze a belügyminisztérium tapasztalatait a Bild am Sonntag című vasárnapi lap.
    Hozzátették, hogy Németország nem enged be mindenkit, tavaly októberben 400, novemberben 700, decemberben 2200 embertől tagadták meg a belépést, január eleje óta pedig tovább emelkedett ez a szám, két hét alatt 2000 embert fordítottak vissza a határon.
    Thomas de Maiziere ezzel kapcsolatban a lapnak azt mondta, hogy Németország ugyan menedéket nyújt a "háború és üldöztetés elől menekülő embereknek", de nem léphet be, aki "nem akar Németországban menedéket kérni és engedély nélkül akar beutazni". 
    Így a szövetségi rendőrség munkatársai naponta 100-200 embertől tagadják meg a belépést - mondta a német belügyminiszter.