Auguszta napja van. | 2024.03.29

Washington szaúdi pénzből fegyverzi fel Aszad ellenzékét

2016-01-24 07:52:19

 Nagymértékben szaúdi pénzekből finanszírozza az Egyesült Államok a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen küzdő csoportok felfegyverzését és kiképzését - írja szombati számában a The New York Times.

    Amióta Barack Obama elnök 2013-ban titokban felhatalmazta a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy kezdje meg a szíriai Aszad-ellenes csoportok felfegyverzését, a CIA folyamatosan együttműködik a szaúdi hírszerzéssel e csoportok felfegyverzésében és kiképzésében - írja szombati elemzésében a tekintélyes amerikai liberális napilap. A lap két munkatársa számos amerikai kormányzati és hírszerzési tisztségviselővel beszélt, mindannyian csak nevük mellőzésével voltak hajlandóak nyilatkozni.
    Az interjúk alapján a lap - miközben részletesen felidézi az amerikai-szaúdi együttműködés elmúlt évtizedeit - azt írja, hogy a sivatagi királyság mindig nagyvonalúan írta alá a csekkeket a titkos amerikai akciók finanszírozására. Ez a kiváló kapcsolat most is működik, annak ellenére, hogy Washington diplomáciailag közeledni látszik Teheránhoz, s ezt Rijád nehezményezi.
    "A szaúdiak értik, hogy szükségük van ránk, és mi értjük, hogy szükségünk van rájuk" - mondta a lapnak egyedüliként névvel nyilatkozó Mike Rogers, volt republikánus törvényhozó, aki a képviselőház hírszerzési bizottságának elnöke volt, ám a titkos program részleteit ő sem kívánta felfedni.
    Szaúd-Arábia ugyan nyíltan támogatja az Aszad-ellenes erőket, ám a CIA titkos akcióiban való részvétele és ezen akciók közvetlen finanszírozása eddig nem került nyilvánosságra. Amerikai tisztségviselők most is csak az együttműködés tényét erősítették meg a The New York Times oknyomozó riportereinek, a szaúdi anyagi támogatás mértékéről nem akartak beszélni.     A Platángerenda (Timber Sycamore) névre keresztelt titkos akcióban - a lap szerint - részt vesz Katar is, amely a kiképzéshez egy egyik katonai bázisát bocsátotta rendelkezésre. A kiképzési programban részt vállal Jordánia is, ám a hásimita királyság ezzel kapcsolatos költségeit Szaúd-Arábia és az Egyesült Államok fedezi.
    Ron Wyden, oregoni demokrata párti szenátor a kongresszusban felvetette, hogy Washingtonnak nem kellene igénybe vennie szaúdi pénzeket, ám a szenátor a The New York Timesnak nem akart nyilatkozni erről. Ugyanakkor az irodája - az interjúkérés után - közleményt adott ki, amelyben nagyobb átláthatóságot szorgalmazott bizonyos ügyekben.