Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai konzervatív értelmiségiek foglaltak állást Donald Trump ellen 

2016-01-23 10:02:00

Az egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb amerikai konzervatív orgánumban huszonkét mértékadó értelmiségi közösen támogatta a lap szerkesztőségi állásfoglalását Donald Trump, republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen. Ezzel kirobbant a nyílt vita a republikánusok körében a pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns miatt.

    Trump ellen - ezzel a címmel jelent meg a National Review című lapban vezércikk, amelyhez huszonkét prominens értelmiségit és publicistát, köztük például Thomas Sowellt és Cal Thomast kért fel a lap hozzászólásra, s valamennyien egyetértésüket fejezték ki a szerkesztőségi állásfoglalással.
    A magazin az amerikai konzervatívok ikonikus orgánuma. William Buckley, híres katolikus gondolkodó alapította 1955-ben, s azóta a lap valamennyi fontos, az amerikai politikát és társadalmat érintő kérdésben hallatja a hangját.
    A most megjelentetett szerkesztőségi cikk politikai opportunistának minősíti Donald Trumpot, s egyértelműen kifejti, hogy a milliárdos üzletember miért nem konzervatív és miért nem ő lenne a megfelelő elnökjelölt a republikánusok számára. Például azért - írja a vezércikk -, mert Trumpot a szabadon áramló populizmus és az erőskezű emberek iránti rokonszenv jellemzi.
    "Érthető okai vannak, hogy előretört, magával ragadóak a képességei a kampányban, de Donald Trump nem érdemli ki a konzervatív támogatást a jelölőgyűléseken és előválasztásokon" - fogalmaz a National Review. Majd a többi között leszögezi: "Donald Trump nem az a morális vezető, akire nekünk szükségünk van".     Ezzel az állásfoglalással, alig pár nappal az iowai jelölőgyűlés előtt, a National Review szinte háborút indított Trump ellen. A republikánusokhoz közelálló Fox televízióban két republikánus elnökjelölt-aspiráns máris reagált: Jeb Bush volt floridai kormányzó szerint a magazin a "színtiszta igazat írta", Marco Rubio, floridai szenátor pedig arról adott interjút, hogy Trump soha nem is mondta magáról, hogy a konzervatív mozgalmat képviseli.     Donald Trump mikroblogban üzent: kudarcos és halódó lapnak nevezte a National Review-t. Kampányfőnöke, Corey Lewandowski pedig egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a magazin állásfoglalása senkit sem érdekel, sem az iowai, sem a New Hampshire-i választók nem foglalkoznak vele.