Gedeon napja van. | 2024.03.28

Washington visszavonta öt orosz tiszteletbeli konzul akkreditációját 

2016-01-23 07:42:00

 Az amerikai külügyminisztérium pénteken bejelentette: megvonja öt orosz tiszteletbeli konzultól az akkreditációt, s ha szükségesnek látja, további intézkedéseket foganatosít az orosz diplomáciai és konzuli tevékenység korlátozására az Egyesült Államokban. 

    Mark Toner külügyi szóvivő azzal indokolta a lépést, hogy az Egyesült Államok oroszországi diplomáciai képviseletének munkatársait "széles körű zaklatások" érték. A szóvivő ugyanakkor hozzátette, hogy Oroszország washingtoni nagykövetségének, valamint az Egyesült Államokban másutt lévő diplomáciai képviseleteinek munkatársait nem érinti a döntés. "Ez a lépés válasz arra, hogy az oroszok szüntelenül beavatkoznak oroszországi diplomáciai és konzuli tevékenységünkbe, beleértve ott dolgozó munkatársaink széleskörű zaklatását, valamint a moszkvai Amerikai Központ és huszonnyolc másik, oroszországi amerikai intézmény erőszakos bezárását" - fogalmazott a State Department (az amerikai külügyminisztérium) szóvivője. 
    Oroszországnak hat tiszteletbeli konzulja van az Egyesült Államokban, valamennyien amerikai állampolgárok, s közülük ötnek vonták vissza az akkreditációját. A floridai, kaliforniai, utahi, minnesotai és Puerto Rico-i tiszteletbeli konzulokról van szó, a hatodikat, a középnyugati Colorado államban akkreditáltat nem érinti a döntés.     Az első amerikai kommentárok megjegyzik, hogy miközben jó néhány területen - például az iráni atomprogramot illetően - jó az együttműködés Washington és Moszkva között, sok tekintetben romlott az amerikai-orosz viszony az elmúlt években, s ezt annak tulajdonítják, hogy Washington rosszallással figyeli  Vlagyimir Putyin orosz elnök autoriter vezetési stílusát. 
    Az amerikai bejelentést az orosz külügyminisztérium szóvivője oroszellenes propagandának minősítette, s azt közölte, hogy orosz álláspont szerint az amerikai hírszerzés provokálja az orosz diplomatákat az Egyesült Államokban és másutt is.