Andrea napja van. | 2024.04.18

Olasz kormányfő: Schengen felfüggesztésével nem állítjuk meg a terroristákat 

2016-01-22 18:45:00

Magát Európát kérdőjelezné meg a schengeni övezetben való mozgásszabadság felfüggesztése - jelentette ki Matteo Renzi olasz miniszterelnök egy pénteki interjúban azzal az olasz sajtóhírrel kapcsolatban, hogy egyes tagállamok hosszabb távra visszaállíthatnák a határellenőrzést. 

    Matteo Renzi az Rtl105 olasz kereskedelmi rádiónak úgy nyilatkozott, a schengeni egyezménnyel megvalósított mozgásszabadság eddig a "nagy európai álomnak" számított. "Fogtad az autódat és úgy utaztál Portugáliáig vagy Észtországig, hogy nem érezted magad külföldinek" - fogalmazott a római kormányfő. 
    Hozzátette: Schengen felfüggesztésével nem lehet megállítani a terroristákat. "A terroristák közül néhányan a mi városainkban születtek" - hangsúlyozta Matteo Renzi. Kijelentette, hogy a schengeni határok felfüggesztésének felvetése hátterében "félelem és távlatok hiánya" húzódik. 
    "Mi a határellenőrzés megerősítését szorgalmazzuk, a mozgásszabadság felfüggesztése nélkül. Ha ez mégis megtörténik, levonjuk a következtetéseket" - mondta az olasz miniszterelnök, de ez utóbbival kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe. 
    Az olasz sajtó arról írt, hogy Ausztria  és Németország is felfüggeszthetné a schengeni határokat, tartósan visszaállítva az útlevél-ellenőrzést a határain. A hírt Natasha Bertaud, az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken cáfolta.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány