Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rubelválság - Az orosz jegybank kész minden eszközt bevetni a pénzügyi stabilitás szavatolására

2016-01-22 16:37:48

 Oroszország központi bankja rendelkezik a pénzügyi stabilitás szavatolásához szükséges valamennyi eszközzel, és szükség esetén kész bevetni azokat - jelentette ki Elvira Nabiullina jegybankelnök a pénzügyminisztériumban pénteken tartott kibővített vezetőségi ülésen. 

    Hangsúlyozta, hogy a jegybank nagy figyelemmel követi a piaci helyzetet, és arra törekszik, hogy ne engedje túlságosan kilengeni a rubel árfolyamát. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Oroszországnak tényleg meg kell reformálnia gazdaságát, amelynek teljesítményét jelenleg is alapvetően a költségvetési bevételek több mint felét biztosító kőolaj- és földgázipar határozza meg.
    Az elmúlt egy hónapban drasztikusan gyengült az olajárak mozgását követő rubel a dollárhoz és az euróhoz képest is. Csütörtökön ismét a 2014. decemberi mélypontokra esett az orosz fizetőeszköz árfolyama a moszkvai bankközi tőzsdén, ahol egy dollárért több mint 85 rubelt, egy euróért pedig több mint 93 rubelt kértek. Pénteken viszont - az olajárak emelkedését követve - jelentősen erősödött a rubel, így záráshoz közeledve már "csak" 79,19 rubelen (-3,43 rubel) jegyezték a dollárt, az euró pedig 4,27 rubellel 85,72 rubelre gyengült. 
    Az orosz jegybank elnöke szerint nem érdemes arra számítani, hogy a kőolaj ára visszatér a korábbi magas szintre. Drágulni fog az olaj, megugorhat az ára, de a néhány évvel ezelőtti, 100 dollár feletti szintet el kell felejteni - mondta Nabiullina, hozzátéve, hogy a külgazdasági konjunktúra új realitásai kihívásokat jelentenek a költségvetési és a monetáris politika elé is.
    "A jelenlegi új körülmények között nem szabad kizárólag a pénzügyi stabilitásra összpontosítani az erőfeszítéseket, hanem szükség van egy olyan intézkedéscsomagra, amely megteremti a növekedéshez szükséges feltételeket" - hangoztatta.
    Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint Anton Sziluanov pénzügyminiszter ugyancsak strukturális reformokat szorgalmazott, mondván, hogy azok hiányában lehetetlen a gazdaság gyors talpra állítására és fellendülésére számítani. Közölte, hogy a pénzügyminisztériumban most készítik elő azokat az intézkedéseket, amelyek révén hozzáigazítják a költségvetést az "új körülményekhez" rövid és hosszú távon. 
    Szergej Sztorcsak pénzügyminiszter-helyettes pénteken tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a rubel árfolyamának alakulása híven tükrözi az orosz gazdaság szerkezeti problémáinak mélységét, elsődlegesen azt, hogy milyen nagy mértékben függ az állam pénzügyi helyzete a kőolaj- és földgázszektortól. Az üzleti életben fontos a stabilitás, amely a rubel árfolyamából hiányzik.
    "Nem az abszolút számok a fontosak, hanem a tendenciák, a stabilitás. És ez hiányzik nálunk, a stabilitás" - fogalmazott Sztorcsak.