Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: az ellenzék nem támogatja a terrorizmus elleni hatékony harcot

2016-01-22 16:32:03

 A Fidesz szerint az ellenzék nem támogatja a terrorizmus elleni hatékony küzdelmet.

    Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett, a kormány alkotmányt módosítana, hogy a terrorveszélyhelyzet önálló tényállás legyen az alaptörvényben. Ehhez szükség van ellenzéki támogatásra is.
    Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbik négyötödös parlamenti felhatalmazáshoz kötné a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó jogrend bevezetését, a Fidesz képviselője azt mondta: e javaslat észszerűtlen, életszerűtlen, ellehetetleníti a terror elleni harcot. "A terroristák sem négyötödös többséggel döntenek a merényletekről", a Jobbik javaslata "legfeljebb a terroristáknak nyerheti el a tetszését" - fogalmazott.
    Kifejtette: a Fidesznek nem a parlamenti kontroll ellen van kifogása - a kormány javaslata is tartalmazza az illetékes parlamenti bizottságok folyamatos ülésezését és az államfő tájékoztatását -, "de amikor egy információ érkezik arról, hogy akár néhány óra múlva valahol terrorcselekmény történhet, a lehető legnagyobb felelőtlenség az Országgyűlés összehívásától és annak döntésétől függővé tenni (...) ennek a helyzetnek a kihirdetését".
    "A baloldali pártoktól megszoktuk a felelőtlen viselkedést" - folytatta -, hiszen nem támogatták a bevándorlás szabályainak szigorítását, a határzár építését és a rendőrök, katonák határra küldését sem. A mostani új fejlemény, hogy a Jobbik álláspontja is a baloldaléhoz közelít a terror elleni hatékony fellépés megakadályozásában - mondta a kormánypárti politikus, hangsúlyozva, hogy nem lehet szembefordulni az emberek biztonság iránti jogos igényével.
    Gulyás Gergely közölte: továbbra is készen állnak az egyeztetésekre, "de nem észszerűtlen kompromisszumokat, hanem megoldást szeretnénk".
    Kérdésre jelezte, a 60 napos időtartamról - amennyi időre a terrorveszélyhelyzetet elrendelhetné a kormány -, annak csökkentéséről készek egyeztetni. Ahhoz azonban ragaszkodnak, hogy a kormánynak terrorveszélyről szóló információ birtokában legyen lehetősége saját hatáskörben azonnal elrendelni a terrorveszélyhelyzetet - tette egyértelművé. Hozzáfűzte, az egy rendben lévő javaslat, hogy a parlament a lehető leggyorsabban felülvizsgálhassa ennek indokoltságát.
    Az alkotmánybíró-jelölést firtató kérdésre a fideszes képviselő azt mondta, reméli, hogy a frakciókkal - az MSZP részvétele nélkül - zajló egyeztetések következő körében konkrét személyekről is megállapodhatnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az Alkotmánybíróság akkor is működőképes, ha senkit nem választanak meg, de az a helyes, ha az alkotmányos intézményrendszerben a megszűnő mandátumokat a megszűnés napjával helyreállítja, illetve új mandátumot ad az Országgyűlés.