Auguszta napja van. | 2024.03.29

Határirányítási rendszer kialakítását tervezik Karintiában is

2016-01-22 14:19:00

Az osztrák Karintia tartományban is létrehozhatnak a spielfeldi határirányítási rendszerhez hasonló terelőközpontot - közölte a karintiai rendőrség szóvivője az Ö1 rádióban pénteken.
Rainer Dionisio tájékoztatása szerint a karintiai Karavankák-alagútnál (Karawankentunnel) az építkezést februárban kezdhetik el, amikor a spifelfeldi határirányítási központ napi 24 órában működik már. Kerítést erre a határszakaszra nem terveznek, az illetékes tájékoztatása szerint a nagy hegyek miatt felesleges lenne. 
    Jelenleg naponta átlagosan 650-en lépik át Karintiában a határt, a spielfeldi átkelő megnyitása előtt - a hét elején - azonban több mint ezren, a korábbi napokon pedig akár háromezren is érkeztek. 
    A stájerországi Spielfeldnél szerdán megnyitott határátkelőnél már másnap ötszáz menekült lépte át a határt, közülük 15 adott be menekültkérelmet Ausztriában. A napi 12 órás januári tesztidőszak után februártól 24 órában, teljes felszereltséggel működik az átléptetés. Kezdetben napi hatezer, később akár napi 11 ezer menekült rendezett beléptetését intézhetik az átkelőnél. Az új határirányítási rendszer során a menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik.
    A lakosság kétharmada szerint Ausztria lejtmenetben van jelenleg, ennek az oka pedig a bevándorlás - derül ki az ausztriai IMAS intézet pénteken bemutatott kutatásából. 
    Az osztrákok 48 százaléka gondolja úgy, hogy Afrikából és a Közel-Keletről érkező bevándorlók egyre inkább beleavatkoznak a mindennapjaikba, és a megkérdezettek fele szerint már elégséges számú külföldi él Ausztriában. A felmérés szerint az osztrákok 42 százaléka attól tart, hogy a bevándorlók veszélyt jelentenek majd a munkahelyeikre. 
    Az osztrákok 17 százaléka úgy véli, hogy a bevándorlók révén színes és érdekes lesz a kultúrájuk, és mindösszesen 11 százalék hisz a "befogadás kultúrájában". 
    Az intézet a felmérést tavaly decemberben ezer ember megkérdezésével készítette. 
    Az osztrák kormány szerdán arról döntött, hogy idén legfeljebb 37 500 menedékkérőt enged be az országba, 2019-ig pedig összesen mintegy 130 ezer lehet a számuk Ausztriában. Január elseje óta 42 ezren érkeztek a balkáni útvonalon át Ausztriába.