Auguszta napja van. | 2024.03.29

Aszódi Attila: nincs állami támogatás a paksi beruházásban

2016-01-21 16:01:00

Nincs állami támogatás a paksi beruházásban, erre nem is lenne szükség, mivel a beruházás piaci körülmények között is megtérülne - szögezte le Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtöki budapesti sajtóbeszélgetésén. 

    A kormánybiztos felidézte, az Európai Bizottság hivatalos lapjában január 12-én tették közzé a Paks II projekt esetleges állami támogatásához kapcsolódó vizsgálatról a bizottsági álláspont összefoglalóját, ezzel megkezdődött az egyhónapos konzultációs időszak.
     A magyar álláspont szerint a paksi beruházás nem versenytorzító hatású, a Rothschild nemzetközi bankház által készített tanulmány szintén alátámasztja, hogy egy piaci befektető is hajlandó lenne a projektet ugyanilyen körülmények között megvalósítani - közölte a kormánybiztos.
    Aszódi Attila úgy fogalmazott, a paksi projektet mindenképpen megvalósítják, az Európai Bizottság esetleg szab bizonyos feltételeket.
    Aszódi Attila kifejtette, hogy négy feltétel együttes teljesülése esetén állapítható meg állami támogatás, ezekből azonban kettő nem teljesül. Ismertette: a projektbe ugyan állami forrást vonnak be, és a megvalósításra kijelölték a Paks II. projekttársaságot, ugyanakkor a beruházás nem versenytorzító hatású, és az állam nem ad a projekttársaságnak gazdasági előnyt. Megjegyezte, hogy az Európai Unió 28 tagállamának összekapcsolt villamosenergia-rendszerében az összes európai erőmű kapacitásának csak mintegy 0,24 százaléka lesz a két új paksi blokk kapacitása.
    A beruházás költségeinek és megtérülésének részletes összehasonlításával pedig a Rothschild-tanulmány megállapította, hogy a megtérülés magasabb lesz, mint a befektetett teljes összeg - idézte fel.
    Kérdésre válaszolva a kormánybiztos kifejtette: az Európai Bizottság azt tanácsolta, hogy amíg a vizsgálat folyik, ne fizessenek a fővállalkozónak. A kérést, illetve az európai jogot most is betartja Magyarország - hangsúlyozta Aszódi Attila, hozzátéve, hogy még nem fizettek az orosz félnek, bár már sokat dolgoztak az előkészítésen.
    Elmondása szerint az orosz partnerrel napi kapcsolatban vannak, jó az együttműködés, teljes összhangban folyik a munka.
    A kormánybiztos úgy fogalmazott: soha nem látták, hogy a paksi projekttel kapcsolatban kétségei lennének az orosz félnek, hogy ne akarnák a beruházást megvalósítani, vagy ne tudnák finanszírozni.
    Nincs olyan információ, hogy az orosz partner a paksi projekt finanszírozását visszavonná, és nem is számítanak erre - közölte.