Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megbízott elnök: törvénytelenül hatoltak be a székházba

2016-01-21 14:50:00

 Balogh János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) - vitatott módon - megbízott elnöke szerint törvénytelen, hogy csütörtök reggel többen behatoltak a szervezet budapesti székházába.

    Balogh János (Magyarországi Cigányok Országos Fóruma - MCF) az ORÖ elnöki feladatokkal megbízott elnökhelyetteseként juttatott el az MTI-hez közleményt, és ebben azt írta: felháborítónak és törvénytelennek tartja azt a csütörtök reggeli "visszafoglalási akciót", amelyet Buri Edina és Pongó Ignác (a szervezet pénzügyi bizottságának elnöke) "eszközölt". A történtek miatt megteszi a szükséges jogi lépéseket - tette hozzá.
    Az ORÖ elnöke hétfőn kórházba került, az aznapra összehívott rendkívüli közgyűlésen Buri Edina hivatalvezető azt közölte, hogy az ülés elmarad Hegedüs István (Lungo Drom) akadályoztatása miatt. Az ülést azonban vitatott módon 27 képviselő megtartotta és új megbízott elnököt választott a szervezet élére. A zárt ülésén megvonták a bizalmat Hegedüs Istvántól és Buri Edinától.
    A romnet.hu írt csütörtökön arról, hogy Buri Edina reggel az ORÖ több képviselőjével és Pongó Ignáccal felnyitotta a székház hétfő este lezárt és lepecsételt bejárati ajtaját.
    Balogh János csütörtöki közleményében azt írta: Buri Edinának nincs joga ahhoz, hogy olyan jogokkal ruházza fel magát, amelyeket a hatályos törvények nem engedélyeznek számára, Pongó Ignác pedig eddig is törvénytelenül tartotta magánál az ORÖ épületének kulcsait.
    Álláspontja szerint a hétfői ülés a hatályos törvényeknek megfelelően zajlott. A közgyűlés arról döntött, hogy a "Hegedűs István elnök által elkövetett sorozatos törvénytelenségek miatt" kezdeményezi az elnöki tisztségének megszüntetését, annak visszavonását.
    "A közgyűlés az elnök akadályoztatása révén ruházott fel az önkormányzat képviseletével addig, míg a Fővárosi Törvényszék nem dönt a benyújtott kereseti kérelem vonatkozásában" - közölte Balogh János.
    Hozzátette: nem lehet szabálytalanságra hivatkozva egy testület legitim többségi döntését megkérdőjelezni, a szabálytalanságot egy "hibás", a törvényekkel nem harmonizáló szervezeti és működési szabályzatra alapítani.
    Mint írta, információi szerint a Fővárosi Kormányhivatal többször felszólította a szervezetet, hogy a szervezeti és működési szabályzatát a hatályos törvényeknek megfelelően módosítsa. Kötelező szabályozási tárgykör annak a rögzítése a nemzetiségi önkormányzatok szervezeti és működési szabályzatában, hogy az elnök távollétében vagy betöltött elnöki tisztség esetén ki jogosult az ülést összehívni és vezetni.
    "A volt hivatalvezető asszony, ha nem ért egyet a közgyűlés hétfői döntésével, lehetősége van jogorvoslattal élni. De arra kérem, hogy ne akadályozza törvénytelen eszközökkel a hivatal és az önkormányzat munkáját" - fogalmazott Balogh János, hozzátéve, kéri, hogy az átadás-átvétel lebonyolításáig a hivatalban ne dolgozzanak.
    Buri Edinát az MTI-nek nem sikerült elérnie.