Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ukrajnában eljárást indítottak a Coca-Cola és a Pepsi ellen a Krím orosz területként történt feltüntetéséért

2016-01-21 14:08:00

Eljárást indított a Coca-Cola és a Pepsi vállalatok felelős tisztségviselői ellen az Ukrajnában legitimként elismert Krími Autonóm Köztársaság ügyészsége, mert a két cég orosz területként tüntette fel az interneten közzétett térképen a Krím félszigetet.

    Ez az ügyészség csütörtökön közölte Facebook-oldalán egy ügyvéd levelére adott válaszaként. Az ügyvéd azért fordult az ügyészséghez, mert szerinte azzal, hogy ily módon elismerték az Ukrajnához tartozó félsziget Oroszország általi törvénytelen bekebelezését, visszaéltek hatalmukkal és súlyos kért okoztak Ukrajnának érdekei érvényesítésében. 
    Ukrán források szerint december 30-án a Coca-Cola a Vkontaktye orosz közösségi portálon köszöntötte fel újév alkalmából az orosz fogyasztókat. A hirdetésben közölt Oroszország-térképről azonban "lemaradt" a Krím. Ez felháborította a közösségi portál több orosz látogatóját, mire a Coca-Cola lecserélte a térképet, amin a Krímet már orosz területként tüntette fel. Ez viszont Ukrajnában okozott felháborodást. A cég ukrajnai képviselete ezután nyilvánosan bocsánatot kért a "félreértésért", és leszögezte, hogy "nem foglalkoznak politikával, csakis minőségi üdítőitalok gyártásával". Végül a mindkét oldalon felháborodást okozó hirdetményt eltávolították az internetes oldalaikról. 
    A Coca-Cola után január elején a Pepsi követte el azt, hogy honlapján a Krím félszigetet is "belerajzolta" Oroszország térképébe.