Emma napja van. | 2024.04.19

Fekete kassza, közös cég - megszólal Kovács Zsolt (VIDEÓVAL)

2016-01-20 21:57:48
Kovács Zsolt volt éveken át a miskolci önkormányzat kabinetvezető-helyettese. Munkájával összefüggésben tartott kapcsolatot többek között roma vállalkozókkal is. Súlyos vádakkal illette Kovács Zsoltot Lakatos Miklós nyíregyházi vállalkozó. Bár már nem dolgozik a hivatalban, most mégis vállalta, hogy exkluzív interjút ad a Miskolc Televíziónak.
 

- Miért vállalta ezt az interjút?

- Bár már hónapok óta nem dolgozom a miskolci önkormányzati hivatalban, és abszolút civil vagyok, tehát nem vagyok közszereplő, mégis, immáron magánemberként rendkívül felháborítottak a nyíregyházi Lakatos Miklós által nagy nyilvánosság előtt elmondottak. Mielőtt bármit mondanék, szeretném leszögezni, hogy én Lakatosnak soha, semmikor, semmilyen önkormányzati pénzt nem fizettem, sem nyilvánosan, sem feketén. Én hivatali kötelezettségemnél fogva tartottam kapcsolatot vele és más cigány vezetővel, cigány vállalkozóval. Ugyanis a hivatalon belül az volt a legfontosabb feladatom, kabinetvezető helyettesként, hogy összefogjam a roma foglalkoztatási programot. Az volt a feladatom, hogy minden létező eszközzel segítsem a romák munkába állását. Ismerik a sajátos miskolci helyzetet, ez nekünk nagyon fontos program. Lakatossal és társaival is facebookos bejelentkezésük után így találkoztam.

Lakatos erre azt mondta, hogy a választási kampányban a mostani polgármestert akarta segíteni, ezért jelentkezett.

- Igen, a polgármester facebookos oldalán írta, hogy szívesen segít. Rögtön az elején Pásztor Albertet kompromittáló fényképpel akart kereskedni, pénzt akart hiteltelen fényképekért. Nem voltam rá vevő. Mint kiderült, (ezt maga mondta el), hogy elvitte Pásztorhoz. Őt bezsarolta vele. Én ilyenbe nem akartam belemenni. Lakatossal ezért kezdettől fogva a romák egyéb ügyeiről tárgyaltunk. Voltak ötletei. Így például, a romák ingyenes gyógyszerhez juttatásáról. Ehhez segítségül össze is hoztam az önkormányzat épületében a gyógyszerész kamara illetékesével, aki a megbeszélés után azt mondta, az ötlet nem jó, nem kivitelezhető.  

- Tehát ezek szerint valóban járt a hivatalban?

- Igen, én hívtam magamhoz és szerveztem neki egyéb találkozókat is. Örültem, hogy végre találtam olyan cigány vállalkozót, aki sikeres az építőiparban, és talán megbízható is. Ez azért volt fontos, mert zajlott a volt fészekrakós lépcsőházak felújítása, jó lett volna oda bevonni cigány vállalkozókat is, hogy érdekeltté tegyük a közösséget a rendteremtésben. Be is adtak egy árajánlatot, de kiderült, hogy használhatatlan volt. Erről maga az otthonteremtési program vezetője értesített. Meg is kapta az elutasítást, hiszen egy fecni alapján akart munkát vállalni.

regio_parkr3.jpg

- De hát Önnek közös cége volt Lakatossal állítólag, erről is beszélt.

- Lakatos ügyvédje javasolta, hogy legyek én az un. bizalmi kéz a cégben, aki garantálja, hogy a cégből nem lopnak ki semmit.  A cég feladata az lett volna, hogy az elvállalt munkákat munkanélküli cigány kőművesek, segédmunkások, iparosok végezzék el. De ez a törekvés se járt sikerrel, ezért el is adtam a tulajdonrészemet, így kiváltam a cégből még 2014 év vége előtt. Megjegyezném, hogy a cégben egyetlen egy fillér közpénz nem forgott.

- Ezek szerint több hónapon keresztül kapcsolatban volt Lakatossal?

- Igen, többször voltam Nyíregyházán náluk, ő is kollégáival többször volt a hivatalban. Megannyi email, telefon és sms is ezt bizonyíthatja.

- Akkor miben vett részt konkrétan Lakatos? A kampányban?

- Na, ez az, amit ő szépen összemos. Én, nem titkoltan, fideszes vagyok, immár több mint húsz éve. És természetes, hogy segítettem a kampányt. De ezt nem lehet összekeverni az önkormányzat feladataival. Így ehhez semmilyen önkormányzati pénzt senki nem adhatott és nem is adott. A kampányt a párt szervezte, ebben Lakatosék is szerepet vállaltak, hiszen ő maga most is azt nyilatkozta, hogy a jelenlegi polgármestert akarta a támogatni Pásztorral szemben. Az, hogy ő nyerte meg Krizának a választást, hazugság, hiszen Lakatos legfeljebb néhány tucat embert mozgósíthatott, Kriza Ákos pedig több, mint 10 százalékkal nyert.  Miskolcon a választás rendben le is zajlott, ezt akkoriban senki, sem politikai erő, sem civil tényező nem kifogásolta meg. A választások után ennyi idővel most előállni légből kapott vádakkal, nevetséges.

- Lakatos akkor miért jött elő ezekkel az ügyekkel most?

- Hát nem most jött elő. Már hónapok óta megpróbál mindenkit, aki az útjába kerül, megzsarolni. Úgy tudom, az önkormányzatnál is többször jelentkezett, de egyéb állami hivatalokat, sajtóorgánumot is fölhívott. Senki nem vette komolyan, kivéve a Jobbik tévéjét. Ezek után tanácsolom mindenkinek, hogy aki ennek az embernek a hazugságait komolyan veszi, az számoljon a következményekkel. A magam részéről csatlakozom azokhoz, akik már feljelentették Lakatost, és én is büntető feljelentést teszek rágalmazás miatt.

(www.minap.hu)