Gedeon napja van. | 2024.03.28

Számba veszik a Kínában fellelhető növényfajokat

2016-01-20 14:59:02

 

A Kínában fellelhető valamennyi növényfaj felmérését, illetve védelmét szolgáló mintegy 10 éves program bevezetését hirdette meg a Botanikus Kertek Kínai Szövetsége.

 

    A tervek szerint a szakemberek feltérképezik az ország 94 botanikus kertjét, és számba veszik, illetve katalogizálják az országban található növényfajokat. A szakemberek a Hszinhua hírügynökségnek elmondták, a Kínában őshonos növényeknek mindössze 66 százaléka élvez védettséget.
    A ritka, illetve veszélyeztetett fajoknak mindössze 34 százaléka kap megfelelő védelmet, ami közel sem kiegyensúlyozott, tartományonként is eltérő.
    A védelmi program egyelőre nyolc különböző földrajzi egységre osztva vette kezdetét. A regisztráció során feljegyzik az adott növény veszélyeztetettségi fokát, meghatározzák a teendőket, és mindezt kiegészítik a közvélemény figyelmét felkeltő ismeretterjesztő projektekkel.
    A szakemberek eddig már elvégezték az ország különböző részeiből származó több mint 36 ezer őshonos növényfaj meghatározását, továbbá intézkedtek védelmükről, esetenként "áthelyezésükről", úgynevezett "magbankok" létrehozásáról és védelmi zónák kialakításáról.