Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Németországot csaknem 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el tavaly

2016-01-20 12:18:20

Csaknem 60 ezer elutasított menedékkérő hagyta el Németországot tavaly a szövetségi belügyminisztérium adatai szerint.

    A tárca kimutatása alapján a hazatoloncolások száma majdnem megduplázódott, az egy évvel korábbi 10 884-ról 20 888-ra emelkedett 2015-ben. További 37 220 elutasított menedékkérő önként távozott, vagyis összesen 58 108-an hagyták el az országot - ismertette a belügyminisztérium adatait szerdai számában a Sächsische Zeitung című lap. 
    A tárca a lappal azt is közölte, hogy vannak olyan elutasított menedékkérők is, akik "kijelentkezés" nélkül hagyták el az országot, azaz nem tartoznak a kitoloncoltak vagy a bejelentett önként távozók közé. Számukat hivatalos adatok híján nem lehet pontosan megállapítani.
    Az biztosnak tűnik, hogy az ország elhagyására kötelezettek legnagyobb része továbbra is Németországban van. A rendőrök egyik érdekképviseleti szervezete, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) szerint tavaly év végén mintegy 190 ezer elutasított menedékkérő ellen volt távozásra kötelező jogerős határozat.
    A határozatnak önként nem engedelmeskedő emberek hazaszállítása tartományi feladat, a GdP szerint azonban egyes tartományok a "politikai akarat hiánya" miatt nem szereznek érvényt kellő következetességgel a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság (BAMF) elutasító döntéseinek.
    Sok esetben nem az akarat hiánya miatt hiúsul meg a kitoloncolás, hanem például azért, mert azt elutasított menedékkérő orvosi igazolást mutat fel arról, hogy egészségi állapota miatt nem lehet hazaszállítani, vagy eltűnik a hatóságok elől.
    Az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára a napokban felszólította a tartományi kormányokat, hogy fokozzák erőfeszítéseiket, a 16 tartományt együttvéve emeljék napi ezerre a hazatoloncolt emberek számát. Peter Tauber szerint azért éppen napi ezer elutasított menedékkérőt kell eltávolítani, mert a szövetségi kormány által indított fejlesztések révén a BAMF-nál napi 2000-re emelkedett az elbírált menedékjogi kérelmek száma, és a hatóság nagyjából minden második kérvényt elutasít, vagyis naponta ezerrel növekszik az elutasított menedékkérők száma.
    Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba. Ekkora tömeg érkezésére nem volt példa a modern menekültügy németországi történetében.