Emma napja van. | 2024.04.19

 Szakértő: odaveszhet Angela Merkel hitelessége vagy hatalma

2016-01-20 12:06:00

 Angela Merkel német kancellár súlyos dilemma elé került, elveszítheti a hitelességét, ha bírálóinak engedve megváltoztatja a menekültválságban követett politikáját, ellenkező esetben viszont a hatalmát veszítheti el - véli az egyik legtekintélyesebb német politikai tanácsadó.

    Michael Spreng szerint valós lehetőséggé vált, hogy Angela Merkelt leváltják, és 50 százalék az esélye annak, hogy az év végén már nem így hívják a német kancellárt. 
    A szakértő a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak kedden azt mondta, Angela Merkel szorult helyzetbe került, mert az általa vezetett jobboldali CDU/CSU pártszövetségben felmerült, hogy nélküle kell végrehajtani az irányváltást, ha továbbra sem enged a nyomásnak, és politikájának nyilvános bírálata kikezdi a tekintélyét. 
    A kancellárnak ebben a helyzetben "nincs más választása, mint politikájának folytatása". Kitartóan törekednie kell az uniós külső határ ellenőrzésének megerősítésére, az uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) felállítására, az uniós menekültelosztási kvóta elfogadtatására. 
    Az "utolsó percig küzdenie kell azért, hogy elérjen valamit az európai szinten", és csak akkor változtathat, ha végképp nem sikerül megvalósítania elképzeléseit.
    Hatalmának megtartása azon múlhat, hogy sikerül-e hitelvesztés nélkül engedni a változást sürgető követeléseknek. Erre kínálhat lehetőséget a határigazgatási együttműködés Ausztriával a szlovén vagy a horvát határon, vagy a biztonságos származási országok körének további kiterjesztése - fejtette ki Michael Spreng, utalva arra, hogy a nyugat-balkáni államok biztonságos származási országgá minősítése révén gyakorlatilag megszűnt a menedékkérők beáramlása a térségből.
    Egy ilyen váltás azonban nagyon kockázatos, és igen kétséges, hogy sikerülhet-e. 
    Az is előfordulhat, hogy Angela Merkel hajthatatlan marad, mert az a meggyőződése, hogy nem lehet nemzetállami szintű menekültpolitikát folytatni. Ebben az esetben bizalmi szavazást kell kérnie maga ellen a törvényhozás alsóházában (Bundestag) - mondta az elemző. 
    Az egyetlen lehetséges utód Wolfgang Schäuble jelenlegi pénzügyminiszter, de ő is csak átmeneti időre, a 2017-es választásig jöhetne szóba kancellárként - tette hozzá Michael Spreng, aki többek között Edmund Stoiber volt bajor kormányfő, a CDU/CSU 2002-es kancellárjelöltjének kampányfőnöke volt az akkori Bundestag-választáson, 1989-től 2000-ig pedig a Bild am Sonntag című lap főszerkesztőjeként dolgozott.
    Úgy vélte, hogy a jelenlegi állapot még két hónapig kitarthat, és Angela Merkel jövője a március 13-i tartományi választások után dőlhet el. Amennyiben a CDU/CSU rosszul szerepel a Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Szász-Anhalt tartományi választásokon, ellenőrizhetetlen folyamatok indulhatnak be az uniópártoknál.