Auguszta napja van. | 2024.03.29

Miniszterelnökség: fel sem merült a nukleáris alap forrásainak elvonása

2016-01-19 14:24:00

Fel sem merült a nukleáris alap forrásainak elvonása - közölte a Miniszterelnökség kedden az MTI-érdeklődésére azzal kapcsolatban, hogy több sajtóértesülés is foglalkozott a paksi atomerőmű Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba történő befizetéseinek esetleges felfüggesztéséről.

    A közlemény szerint a sajtóban megjelent, nukleáris alappal kapcsolatos elképzelés egy szakmai vita felvetése volt, nem pedig kormányzati döntés, és azt kizárólag a média emelte napirendre. 
    Kiemelik: a Miniszterelnökség azon a határozott állásponton van, hogy az olyan nemzetstratégia kérdésekben, mint a rezsicsökkentés, nincsenek olyan témák, amelyeket fel sem lehet vetni. "Ilyen téma volt a nukleáris alap befizetéseinek átstrukturálása is, azonban a sajtó állításaival szemben az alap forrásainak elvonása még csak fel sem merült" - olvasható a közleményben.
    Mint írták, az energiaárak, illetve a magyar emberek közüzemi terheinek mérséklése nemzetstratégiai kérdés, éppen ezért a Miniszterelnökség a rezsicsökkentés feltételeit és további lehetőségeit vizsgálva több forgatókönyvet is felvázolt, számos ötletet bemutatott, amelyeket a nyilvánosság előtt - konferencia, médiaszereplés, kerekasztal, vitaest - is felvállalva széleskörű vitára is bocsátott. 
    Közölték azt is, hogy továbbra is megvizsgálnak minden olyan lehetőséget, amellyel a hazai ellátásbiztonság és a közműszolgáltatások színvonala növelhető, az energiaárak alacsony szinten tarthatók, de szívesen részt vesznek más, hasonló szakmai elképzelések megvitatásában is, amennyiben lesznek ilyenek. A tárca a megoldási lehetőségeken gondolkozik, nem azon, hogy mit miért nem lehet megcsinálni - írták.
    Korábbi közlés szerint Magyarországon a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapba 1998 óta a paksi atomerőmű évente átlagosan 20 milliárd forintot fizet be, jelenleg közel 250 milliárd forint van az alapban.