Auguszta napja van. | 2024.03.29

A líbiai béke megteremtéséhez támogatást ígér és együttműködést vár az Európai Unió a líbiai pártoktól

2016-01-18 14:59:00

A líbiai nemzeti egységkormány támogatását szorgalmazták az európai uniós tagállamok külügyminiszterei hétfői brüsszeli találkozójukon. Az egységkormánnyal együttműködő líbiai területek az unió 100 millió eurós támogatásában részesülhetnek. Azok a pártok, amelyek nem támogatják a békefolyamatokat, szankciókra számíthatnak - közölte az Európai Unió Tanácsa az ülést követően kiadott közleményében.
A líbiai béke megteremtésének feltétele az, hogy az országban működő pártok támogassák a decemberben megalakult Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) nevű nemzeti egységkormányt. Az EU ezért emlékeztetett arra, az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2259-es határozata felszólítja a világszervezet tagállamait, szakítsák meg a hivatalos kapcsolatot azokkal a párhuzamos líbiai intézményekkel, amelyek törvényes hatalomként állítják be magukat, de nem vonatkozik rájuk a nemzeti egységkormány felállításáról szóló megállapodás.
     A közlemény szerint az EU határozottan arra ösztönzi a líbiai pártokat, hogy ragadják meg a lehetőséget és támogassák a nemzeti egységkormánnyal történő megállapodást és ezáltal vegyenek részt a békefolyamatokban. Az unió azt is közölte, hogy azok, akik hátráltatják a politikai megállapodást, számíthatnak arra, hogy felelősségre vonják őket.
    Európa egyre nagyobb aggodalommal figyeli az Iszlám Állam nevű terrorszervezet líbiai terjeszkedését, ezért a külügyminiszteri találkozó résztvevői üdvözölték az ideiglenes biztonsági bizottság létrehozását.
    A közlemény szerint ez a bizottság segíteni fogja a líbiai nemzeti egységkormány megalakításáról szóló december 17-i politikai megállapodásban felvázolt biztonsági intézkedések végrehajtását, amelyek a terrorizmus elleni harc mellett kiterjednek az embercsempészet felszámolására is. Az unió egyúttal arra szólította fel a líbiai politika szereplőit, hogy támogassák és működjenek együtt a bizottsággal. Az együttműködő területek azonnali támogatást kaphatnak az unió erre a célra létrehozott, összesen 100 millió eurós alapjából.
    Líbia Moamer Kadhafi diktátor hatalmának 2011-es megdöntését követően gyakorlatilag részekre szakadt, az ország ellenőrzéséért különféle fegyveres szervezetek harcolnak egymással, egy kisebb részén pedig megvetette lábát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet.
    Az országban két kormány és két rivális parlament működik. Az egyik a keleti Tobrukban, a másik, a több mint egyéves tárgyalási folyamatot követően decemberben megalakított Általános Nemzeti Kongresszus (CGN) Tripoliban.
    A két rivális vezetés tagjainak a békemegállapodás szerint január végéig kell új, közös kabinetet alakítaniuk.