Gedeon napja van. | 2024.03.28

A magyar kultúra napja - Padlásséta és előadások a Néprajzi Múzeumban

2016-01-18 14:40:00

A padlástéri raktárak látogatása, előadások és szakmai séták is várják az érdeklődőket a budapesti Néprajzi Múzeumban a magyar kultúra napjához kapcsolódva csütörtöktől szombatig.
Csütörtökön a Néprajzi Múzeum gyűjteményébe került ezüst mentekötőt, a nyugat-dunántúli cigányvajdák vajdaláncként használt tárgyát ismerhetik meg az érdeklődők. Kemecsi Lajos főigazgató köszöntője után az ötvös remekmű kalandos történetét, a vajdaság intézményével kapcsolatos tudományos elképzeléseket és a tárgy múzeumi gyűjteményben elfoglalt helyét Szuhay Péter romakutató, gyűjteménykezelő muzeológus mutatja be - közölte az intézmény hétfőn az MTI-vel. 
    A híres Afrika-kutató, Torday Emil négyezer tárgyat tartalmazó gyűjtésének második legnagyobb gyűjteményével a Néprajzi Múzeum büszkélkedhet. A magyar kultúra napján, pénteken Földessy Edina muzeológus előadásában az érdeklődők Torday Emil zeneszeretetéről, vadászszenvedélyéről, barátságairól és kutatási moráljáról hallhatnak, valamint olyan további aspektusokat ismerhetnek meg, amelyek a kiállításból nem olvashatók ki. 
    A múzeum munkatársai szombatonként 11 órától szakmai vezetést tartanak. A program érdekessége, hogy a vezetés helyszíne hétről hétre változik: a kínálatban állandó és időszaki kiállítások, épületséta, műhelylátogatás és raktárlátogatás is szerepel.
    A padlástéri raktárak a látogatók előtt általában zárva vannak. A máskor nem látogatható terek bemutatásakor a fantasztikus tárgyak mellett a múzeumban folyó preventív műtárgyvédelemmel ismerkedhetnek az érdeklődők Perger Katalin restaurátor vezetésével. A raktárak kis mérete és a műtárgyak miatt a férőhelyek száma korlátozott, a részvétel előzetes bejelentkezéshez kötött.
    A magyar kultúra napja alkalmából szervezett programok ingyenesek, a részvételhez elegendő múzeumi belépőjegyet váltani.