Auguszta napja van. | 2024.03.29

FM: február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába

2016-01-18 11:40:00

Közel egyéves előkészítést követően, február elején megkezdődhet a magyar tenyész- és versenylovak szállítása Kínába - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI-vel. 
Kiemelték: a szállításra kiválasztott 9 ló (3 mén és 6 kanca) a kínai hatóság által megjelölt karanténban, a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának egyik elkülönített istállójában van egyelőre. Az állatoknak a 30 napos karantén alatt elkülönített takarmányt és gondozószemélyzetet is biztosítanak.
    Az elkülönítés január végéig tart, ezt követően a lovak Kínába érkezésük után újabb egy hónapot töltenek karanténban, és ismét át kell esniük a szükséges vizsgálatokon. Az állatokat várhatóan március 1-jén adják át új tulajdonosaiknak - tették hozzá. 
    A kínai hatóságok elsőször 2015 januárjában látogattak Magyarországra az élőállat-export megvalósítása érdekében, tavaly novemberben pedig már a lóexporttal kapcsolatos ellenőrzések elvégzésére egy kínai hatósági állatorvos érkezett az országba. A szakember másfél hónapos magyarországi tartózkodása alatt részt vett a lovak és a karantén helyszínének kiválasztásában, az állatorvosi vizsgálatokon és a laboreredmények kiértékelésében - írták. 
    Hangsúlyozták, a kínai élőállat-export a magyar lóágazat kiemelkedő sikere, egyben a magas színvonalú magyar lótenyésztés és az állategészségügyi szolgálat elismerése is.
    A közlemény szerint a magyar lovak iránti érdeklődés továbbra is jelentős Kínában, ezért az első sikeres szállítás után újabbak várhatóak. A kínai hatóság a kedvező tapasztalatok után előzetesen javasolta a protokoll felülvizsgálatát és enyhítését, amit a tárca haladéktalanul kezdeményez majd az első sikeres kiszállítást követően - közölték.