Emma napja van. | 2024.04.19

Megnyitották Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatot

2016-01-17 20:03:00

Megnyitották vasárnap délután a dél-nyugat-lengyelországi Wroclawban az Európa Kulturális Fővárosa eseménysorozatot, a címet a városnak Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos adta át.

    2016-ban Wroclaw mellett a spanyolországi San Sebastián viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Wroclawban pénteken kezdődtek meg a háromnapos nyitórendezvények, a baszkföldi városban január 23-án tartják meg az ünnepi megnyitót.
    A vasárnapi hivatalos megnyitót a wroclawi Nemzeti Zenei Fórum hangversenytermében tartották meg. Navracsics Tibor mellett Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes és kulturális miniszter, Rafal Dutkiewitz wroclawi polgármester, valamint Páva Zsolt, Pécs polgármestere vett részt az eseményen. 
    Piotr Glinski beszédében elmondta: Wroclaw ezentúl jelképes kapuvá válik, melyen keresztül "a lengyel kultúra, valamint az európai műveltség lengyel tartalmai" áramlanak majd az európaiak felé. Rámutatott többek között a városban a múlt század 60-80-as éveiben alkotó Jerzy Grotowski kísérleti színházára, a jó hagyománnyal rendelkező wroclawi operára. Utalt arra is, hogy az 1989-es rendszerváltás előtt Wroclaw a Szolidaritás-mozgalom egyik központja volt, és itt működött a politikai ellenállást és az akciószínházat összakapcsoló Narancsos Alternatíva is.
     A vasárnapi wroclawi megnyitó fő attrakciója este a fényszínházat és a monumentális bábszínházat is felvonultató szabadtéri előadás lesz, amelyben több mint kétezer művész, zenész, katona, biciklis és öt villamos is szerepel.
    Wroclaw a második lengyel település, amelyik a címet viseli, 2000-ben Krakkót érte a kitüntetés.
    Az évad egyik jelentős eseménye Ennio Morricone olasz zeneszerző és karmester február 23-i koncertje, valamint David Gilmournak, a legendás Pink Floyd gitárosának Leszek Mozdzer lengyel zongoravirtuózzal közös júniusi fellépése. Ugyanebben a hónapban a Hidak projekt keretében a város arculatát meghatározó 26 wroclawi hidat átmenetileg színház-, kiállító- és koncertteremmé változtatják át.
    Wroclaw 2016-ban a világ könyvfővárosa címet is viselheti, ezt az UNESCO minden évben a könyv és a szerzői jog világnapja (április 23.) alkalmából ítéli egy városnak. Wroclaw a világon a 16., melyet kitüntettek ezzel a címmel.
    Az Európa Kulturális Fővárosa-címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már, hogy több település osztozott rajta. Így az európai kultúra szempontjából kivételesnek tekintett 2000-es évben Krakkó mellett 8 más város is betöltötte ezt a szerepet.
    Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a csehországi Plzen és a belgiumi Mons városa viselte a címet, amelyet magyar város - Pécs - eddig egy ízben, 2010-ben kapott meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere pénteken Pécsett bejelentette: 2023-ban is magyar település lesz Európa egyik kulturális fővárosa, a cím elnyerésére már idén lehet pályázni.