Gedeon napja van. | 2024.03.28

Izraelnek kémkedett egy palesztin tisztviselő a béketárgyalásokon 

2016-01-17 17:28:00

A Palesztin Hatóság (kormány) letartóztatta Száeb Erekat palesztin főtárgyaló egyik munkatársát, aki Izraelnek kémkedett - értesült az izraeli közszolgálati rádió. 

    Mintegy két hete fogták el a békefolyamatot palesztin részről irányító Száeb Erekat meg nem nevezett közeli munkatársát, aki beismerte, hogy információkat adott ki Izraelnek a béketárgyalások alatt. 
    A rádió úgy tudja, hogy már húsz éve a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) béketárgyalásokért felelős osztályának tisztviselője volt az Izraelnek információkat szolgáltató palesztin.
    Erekat cáfolta azokat az értesüléseket, hogy az irodavezetője lenne a gyanúsított, és hangsúlyozta, hogy titkárságát egy nő irányítja, miközben egy férfit tartóztattak le. Kiemelte, hogy a kérdéses alkalmazott nem dolgozott vezető beosztásban, és nem volt közeli tanácsadója. 
    Palesztin biztonsági illetékesek szerint Izrael jelentős előnyökre tehetett szert a béketárgyalásokon, mert a zárt ajtók mögött tartott egyezkedéseken a besúgó révén előre ismerhették a palesztin álláspontot - értesült a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. 
     A Háárec című újságnak azt nyilatkozta egy magas rangú palesztin hivatalnok, hogy titokban már hónapok óta figyelték a kémet, és az utóbbi hetekben sikerült elegendő bizonyítékot gyűjteniük letartóztatásához. Az illető adminisztratív feladatokat látott el, iratok előkészítésével foglalkozott.
    2011-ben már volt egy hasonló kiszivárogtatási botrány, akkor az al-Dzsazíra pánarab hírtévéhez jutottak el palesztin forrásból a palesztin-izraeli tárgyalásokról készült titkos dokumentumok.