Auguszta napja van. | 2024.03.29

LMP: az egészséges élelmiszer a gazdagok luxusa Magyarországon

2016-01-17 16:50:00

Az egészséges élelmiszer ma a gazdagok luxusa Magyarországon - mondta az LMP elnökségi tagja, vidékfejlesztési szakszóvivője vasárnap az MTI-nek.
Lengyel Szilvia szerint az Orbán-kormány intézkedései eddig csak rontottak az egészséges életmód kialakításához szükséges feltételeken, nem tudták megállítani az egészséges ételek háttérbe szorulását és a feldolgozott élelmiszer importjának dömpingjét.
    Rámutatott: az élelmiszertermelést és -kereskedelmet rengeteg adó terheli, túlnyomóan érvényes az egész Európai Unióban rekordnak számító 27 százalékos áfa, ehhez jön egyebek mellett a szállítást drágító útadó és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj.
    Mindezek eredményeként a magyar családok költenek a legtöbbet az alapvető élelmiszerek beszerzésére az unión belül, miközben döntő hányaduk kénytelen az élelmiszereken is spórolni - hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus. A kormány félresikerült rendelkezései közé sorolta a kereskedelmi halászat betiltását is, amellyel a kormány kiszorította a piacról az egészséges magyar halat.
    Lengyel Szilvia megjegyezte: a drágulással párhuzamosan a táplálkozás egyre egészségtelenebb irányba tolódik el, egyre nagyobb szerep jut a szénhidrátoknak, ami hozzájárul az ér- és szívrendszeri megbetegedések gyakoribbá válásához.  
    Az LMP komplex intézkedéscsomagjában egyebek között azt javasolja, hogy a kormány 5 százalékra csökkentse minden alapvető élelmiszer áfáját, továbbá vezessék be a zöld közbeszerzés intézményét, és így a helyben előállított kevesebb feldolgozási és szállítási lépésen átesett élelmiszer előnyt élvezzen a közbeszerzéseknél. A csomag harmadik eleme, hogy valódi helyi piacok felállítását támogassa a kormány, ahol helyben előállított egészséges élelmiszert árulnak az őstermelők, nem pedig banánt, kivit és mandarint - fűzte hozzá a politikus.