Auguszta napja van. | 2024.03.29

Krím - Életbe lépett az ukrán kormány áruszállítási tilalma az elcsatolt félszigetre

2016-01-17 12:01:00

Életbe lépett vasárnap a kijevi kormány azon határozata, amely véglegesen megtiltotta mindenféle áru szállítását ukrán területekről az Oroszország által törvénytelenül elcsatolt Krím félszigetre.
A döntést Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök kabinetje december 16-án hozta. November végén a kormány még csak ideiglenes döntést hozott az embargóról, decemberi határozatával ezt véglegesítette. 
    A kormányrendelet értelmében tilos mindenféle áru, illetve szolgáltatás bevitele az ország más területeiről a Krímbe. Élelmiszert a félszigetre beutazók legfeljebb 10 ezer hrivnya, azaz körülbelül 122 ezer forint értékben, és maximum 50 kilogrammot vihetnek be a félszigetre. Ezt is csak háromnaponta egy alkalommal történő beutazás esetén. 
    A kormány megtiltotta a villamosáram-szállítást is a Krímbe. Az esetleges későbbi szállítások kérdéséről ezentúl a közvetlenül az államfő alá rendelt ukrán nemzetvédelmi és biztonsági tanácsnak (RNBO) kell döntést hoznia. 
    A Kijevben "átmenetileg megszálltnak" nevezett Krím ukrajnai áramellátásáról szólva Petro Porosenko ukrán elnök csütörtökön tartott évnyitó sajtóértekezletén leszögezte, hogy ha a szerződésben a félsziget Ukrajna részeként szerepel, akkor nincs akadálya a villamosenergia-szállításnak. "Az álláspontom teljesen világos és érthető: a Krímben ukrán állampolgárok élnek, akiknek semmilyen módon nem akarjuk megnehezíteni az életüket. Aláírjuk a megállapodást és szállítunk áramot, de a szerződésben a félszigetre az +ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság+ megnevezésnek kell állnia" - mondta az államfő.
    Az áruszállítást tiltó kormányrendelet azután született, hogy krími tatár aktivisták és ukrán önkéntesek szeptemberben blokád alá vették a dél-ukrajnai Herszon megyében a félszigetre vezető összes közutat. A közutaknál azóta is folyamatosan táborozó aktivisták kamionokat nem, csak személyszállító járműveket engednek át a félszigetre. 
    Az Ukrajna felőli áramszolgáltatás november végén szakadt meg, amikor szabotőrök Herszon megyében megrongálták a vezetékeket. Közben decemberben le is járt a Krím és Kijev közötti megállapodás az áramszállításról. 
    Az ukrán villamos energiától nagy mértékben függő félszigeten komoly energiatakarékosságot kellett bevezetni. Ukrajnai hírek szerint a lakásokban naponta csak néhány órán át szolgáltatnak áramot, kikapcsolták a közvilágítást az utcákon, és decemberre már a kórházak működésében is komoly gondokat okozott az áramhiány. A hiányzó áram pótlására Moszkva hordozható generátorokat küldött a félszigetre, majd decemberben a Krasznodari területről két, tenger alatti vezetéken juttatott áramot a Krímbe. A tervek szerint az "energiahíd" nevezett projekt keretében hamarosan további vezetékeket is működésbe helyeznek, amelyek Moszkva szerint már biztosítani fogják a félsziget függetlenítését az ukrán energiaszolgáltatótól.