Gedeon napja van. | 2024.03.28

Bakondi: a külső határok védelme nélkül nem kezelhető a migráció

2016-01-16 13:55:00

A tavaly bevezetett sikeres magyar határrendészeti intézkedések bebizonyították, hogy az európai határok védelme nélkül nem lehet sikeres migrációs politikát folytatni - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szombati budapesti sajtótájékoztatóján.
Bakondi György ismét megerősítette, hogy a kormány 2016-ban az illegális migráció folytatódásával számol, ezért továbbra is mindent megtesz az ország védelméért.
    A főtanácsadó szerint az Európai Unió sikertelen próbálkozásokat tett a migrációs probléma rendezésére, a Törökországgal kötött megállapodás sem hozott eredményt. A betelepítési kvóták szintén nem jelenthetnek megoldást, mivel ellentétesek az uniós joggal és nagy a biztonsági kockázatuk, ami akár az unió jövőjét és a nemzetállamokat is veszélyezteti - fejtette ki. 
    A migrációs áradatot elsősorban a bolgár és macedón határon kell feltartóztatni - tette hozzá.
    Bakondi György emlékeztetett: tavaly Európába több mint 1,5 millió migráns érkezett, számuk megegyezik Észtország lakosságával. A magyar helyzetről szólva elmondta, 2010-ben alig több mint háromezer illegális határsértő érkezett Magyarországra, de 2014-ben ez a szám már 44 ezer, 2015-ben pedig 391 ezer fölé emelkedett. Szólt arról is, hogy tavaly 177 ezren adtak be menekültügyi kérelmet a határzár létrehozásáig, közülük 152 ezren az eljárás alatt elhagyták az országot, 3 ezer kérelmet elutasítottak, 2600 embert pedig kiutasítottak. Magyarország menekültként 146 kérelmezőt ismert el, 356-an pedig oltalmazotti státust kaptak.
    A műszaki határzár létesítése, szeptember közepe után tavaly 748, idén pedig 104 illegális határsértőt állítottak elő - közölte a főtanácsadó, hozzátéve, ezekből a számokból is látszik, hogy a menekültválságot nem lehet a határvédelem megerősítése nélkül kezelni.
    Bakondi György kérdésre válaszolva közölte, hogy a kiskunhalasi menekülttáborban pénteken kirobbant verekedés után 180 rendőr kivezénylésével tudták helyreállítani a rendet.
    A kiskunhalasi befogadóközpontban három menekültügyi őrizetes férfi az internethasználat miatt vitatkozott össze, majd dulakodott pénteken, a fegyveres biztonsági őrség a rendőrökkel közösen szétválasztotta a verekedőket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az őrizetesek összeverődött 20-25 tagú csoportja kövekkel dobálta meg az a rendőröket, akik közül ketten meg is sérültek. 
    Bakondi György a sajtótájékoztatón egy másik kérdésre válaszolva azt mondta: még nem készült pontos összesítés a migrációs válság kezelésének kiadásairól, megjegyezte ugyanakkor, hogy míg a kormány tavaly kétszer 30 milliárd forint átcsoportosítását javasolta erre a célra, idén várhatóan nem kell hasonló mértékű költségekkel számolni.