Gedeon napja van. | 2024.03.28

A szén-monoxid-mérgezések veszélyére figyelmeztet az OKF

2016-01-16 12:07:00

A következő napokban várható komoly lehűlés miatt a szén-monoxid-mérgezések veszélyére hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

    Hajdu Márton, az OKF szóvivője szombat reggel az MTI-nek elmondta: a szén-monoxid mérgezés általi halálesetek száma 2012 óta folyamatosan csökken, de a "veszély még mindig valós". Már idén is több ilyen, halálos áldozattal járó baleset történt az országban. 
    Arra hívta fel a figyelmet, hogy a szén-monoxid-mérgezés tüneteit - fejfájás, émelygés, szédülés - sokszor összetévesztik más rosszulléttel.
    Elmondta: a hideg időjárás következtében az emberek egyre intenzívebben használják a tüzelő-, fűtőberendezéseket. A nyílt égésterű berendezések a lakás levegőjét használják el, így nagyon veszélyes lehet, ha a levegőnek nincs megfelelő utánpótlása, mert ez szén-monoxid-mérgezéshez is vezethet. A szén-monoxid-mérgezések jelentős része a fürdőszobákban történik, ahol a kis helyiség levegőjét gyorsan elhasználja az ott működő vízmelegítő berendezés.
    Hajdu Márton hangsúlyozta: szellőztetéssel ezek a balesetek is megelőzhetők. Fontosnak nevezte a szén-monoxid-érzékelők használatát is - az ajánlott termékek listája megtalálható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság honlapján - tette hozzá az OKF szóvivője.
    Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban jelentős, tartós lehűlésre kell készülni. Éjszakánként több helyen mínusz 10 Celsius-foknál is hidegebb lehet, és még napközben is mínuszokra, fagypont körüli értékekre kell számítani.