Tivadar napja van. | 2024.04.20

Illegális bevándorlás - Befogadóközpont létesítése ellen tüntettek Szlovéniában

2016-01-15 19:48:00

 Több százan tüntettek a szlovéniai Maribortól délre fekvő Kidricevóban egy négyezer fő befogadására alkalmas befogadóközpont létesítése ellen pénteken - jelentette a szlovén sajtó.

    A létesítményben olyan migránsokat helyeznének el, akiket Ausztria és Németország küldene vissza, ha e két utóbbi ország nem adna nekik menedékjogot.
    Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára éppen a helyi vezetőkkel folyatott megbeszélést a járási közigazgatás székhelyén, amikor a tüntetők "Nem akarunk migránsokat" és "A migránsokat vigyétek Ljubljanába" feliratú transzparensekkel az épület elé vonultak.
    Sefic újságíróknak úgy nyilatkozott, még nem született döntés a befogadóközpont létrehozásáról, és folytatják a tárgyalásokat.
    Hasonló tüntetéseket jelentettek be Brezicén is, ahol nem hivatalos információk szerint szintén menekülteket befogadó állomás épül.
    Szlovénia attól tart, hogy Ausztria és Németország lezárja határait, Horvátország részéről pedig további migrációs nyomásnak lesz kitéve.
    Sajtóértesülések szerint a szlovén kormány a migránsáradat megállítására egy "B-tervet" is készített arra az esetre, ha nem lesz közös európai uniós megoldás a válság kezelésére. Amennyiben kiéleződik a migránsválság körüli helyzet, a kormány kész 670 kilométer drótkerítést építeni Horvátországgal közös teljes határszakaszán. Szlovénia eddig 155 kilométer pengés drótkerítést telepített a szlovén-horvát határon 44 különböző helyszínen.
    A legfrissebb ljubljanai adatok szerint október közepe óta 410 973 illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt csütörtökön 2449, pénteken 12 óráig pedig újabb 838 migráns lépte át.