Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kelemen Hunor: a román igazságszolgáltatás tartozik az 1990-es marosvásárhelyi események igazságának feltárásával

2016-01-15 16:30:00

 A román igazságszolgáltatás tartozik a romániai magyar közösségnek az 1990-es marosvásárhelyi véres események igazságának feltárásával - állapította meg Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke azzal összefüggésben, hogy elhunyt az akkori események egyik magyar elítéltje, aki fogalmazása szerint koncepciós per áldozata volt.

    Kelemen Hunor írásos részvétnyilvánításban búcsúzott a 75 éves korában elhunyt Cseresznyés Páltól, akit pénteken helyeztek örök nyugalomra Marosvásárhelyen. 
    Az 1990. márciusi marosvásárhelyi véres összetűzések - amelyeket a magyarok pogromként emlegetnek -, azt követően robbantak ki, hogy a jogaikat békésen követelő magyar tüntetőkre Marosvásárhely környező falvaiból beszállított és felfegyverzett románok támadtak rá. 
    A román igazságszolgáltatás csak magyarokat és cigányokat ítélt el, közöttük Cseresznyés Pált, akit a támadás rohamát visszaverők közül videofelvételről azonosítottak. Cseresznyés Pál tíz évet kapott, ebből hat évet letöltött.
    Kelemen Hunor "1990 véres márciusa" szimbolikus személyiségének nevezte Cseresznyés Pált, akit többször meghurcoltak. "Tisztelettel hajtunk fejet szenvedései és bátor helytállása előtt" - olvasható a részvétnyilvánításban.
    Az RMDSZ elnöke kifejtette, Cseresznyés Pál halálával arra is emlékezni kell, hogy a román igazságszolgáltatás 26 éve tartozik neki és a romániai magyar közösségnek a marosvásárhelyi történésékre vonatkozó igazság feltárásával.