Gedeon napja van. | 2024.03.28

Támogatja az MNB a jüan kötvények kibocsátását

2016-01-15 10:09:16

 A Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatja a jüan kötvények kibocsátását a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében, figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét - közölte a jegybank az MTI-vel pénteken.

    A tájékoztatás szerint, ellentétben azzal, amit a Világgazdaság című lap pénteki száma közölt, nincs súrlódás az MNB és az Nemzetgazdasági Minisztérium között a jüanban jegyzett kötvények kibocsátásával kapcsolatban.
    Közölték: az Államadósság Kezelő Központ szerdai tájékoztatása szerint Magyarország jüankötvény kibocsátásának előkészítésére tartott "non-deal roadshow" sikeresnek tekinthető, továbbá a kibocsátásra szervezett találkozók csak tájékozódó jellegűek voltak, amelyek megalapoznak egy későbbi sikeres devizakötvény kibocsátásnak.     A Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint Magyarország 2016-os devizaigénye teljes egészében megoldható lehet jüankötvények kibocsátásával, egyéb devizakötvények - euró, dollár - kibocsátása nélkül.