Gedeon napja van. | 2024.03.28

Egyre több iraki menedékkérő tér vissza hazájába Németországból

2016-01-13 17:28:00

 Egyre több iraki menedékkérő utazik haza Németországból, szerdán is több tucatnyi menedékkérővel indult el egy járat Irakba a berlini Tegel nemzetközi repülőtérről - írta online kiadásában a Bild című lap.

    Az utóbbi négy hónapban több mint 400 iraki menedékkérő váltott jegyet a Berlin-Erbíl és a Berlin-Bagdad járatokra - mondta egy utazási iroda vezetője. 
    Az önkéntes hazatérés válságövezetekbe nem ritkaság - tette hozzá a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egy szakembere. A menedékkérők egyebek mellett a németországi lehetőségekhez fűzött, eltúlzottnak bizonyult várakozások vagy otthon maradt családjuk miatt döntenek a hazatérés mellett - mondta.
    Az okok között szerepelhetnek az iraki konfliktus fejleményei is; decemberben az iraki hadseregnek sikerült kiszorítania a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fegyvereseit Ramádi városából, és újabb offenzívákra készül a dzsihadisták ellen.
    A BAMF adatai szerint decemberben 201 iraki állampolgár tért haza, ennél azonban jóval többen is lehetnek, mert a BAMF kimutatásában csak az önkéntes hazatérést szolgáló támogatási programban résztvevő menedékkérők szerepelnek, és sokan a hivatal közreműködése nélkül indulnak haza a berlini nagykövetségen kiváltott útlevéllel.
    Irak berlini nagykövetsége tavaly 1400 útlevelet állított ki hazatérni szándékozó menedékkérőknek, menekülteknek. Az igénylők száma az év végén jelentősen megemelkedett, az 1400-ból 1250 útlevelet az október-decemberi időszakban adtak ki.
    Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, köztük 121 662 iraki állampolgárt, akik így a menedékkérők harmadik legnagyobb csoportját alkották a szíriaiak és az afgánok után.