Tivadar napja van. | 2024.04.20

Migránsok halála - ORFK: már a tragédia felfedezésének napján megkezdte a nyomozást a rendőrség

2016-01-13 14:01:08

 

A Készenléti Rendőrség már augusztusban, a tragédia felfedezésének napján, megkezdte a nyomozást az osztrák A4-es autópályán egy hűtőkocsiban megtalált holttestek ügyében - közölte a Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata szerdán a police.hu oldalon. 

 

    A Magyar Idők napilap szerdán azt írta, hogy még tart annak az irathalmaznak a lefordítása, amelyet novemberben kapott meg a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az osztrák hatóságoktól, a nyomozás pedig a hivatalos fordítás elvégzése után, februárban kezdődhet el.
    A cikkre reagálva a rendőrség közölte: már az osztrák büntetőeljárással párhuzamosan elkezdték a nyomozást. Ennek eredményeként a magyar nyomozók két napon belül elfogták azt a négy bolgár és egy afgán állampolgárt, akik összefüggésbe hozhatók a hetvenegy illegális migráns halálával. Velük szemben - fogva tartásuk mellett - bűnszervezetben, üzletszerűen, a sértettek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt folyik a nyomozás - tették hozzá.
    Megjegyezték, hogy jelenleg is fordítják magyarra a csaknem hatezer oldalas nyomozati iratanyagot, amelyet az osztrák hatóságok tavaly év végén küldtek el. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor folyamatosan zajlik a nyomozás, amelynek állásáról új fejlemény esetén tájékoztatást ad a rendőrség - zárták a közleményüket.
    Az osztrák A4-es autópályán tavaly augusztus 27-én találtak egy hűtőkocsit, amelyben embercsempészek megbízásából hetvenegy menekültet szállítottak a magyar-szerb határról Magyarországon át Ausztriába. A furgonban összezsúfolt emberek megfulladtak, az embercsempészek pedig elmenekültek. Később kiderült, hogy az áldozatok már a magyarországi útszakaszon meghalhattak.