Csongor napja van. | 2024.04.16

Kairó elítélte a merényletet, félretéve a két kormány közti ellenségeskedést

2016-01-12 17:39:25

 

Kairó a "leghatározottabban elítélte" kedden az isztambuli Sultanahmet téren elkövetett, tíz halálos áldozatot követelő robbantásos merényletet, félretéve a két ország közti ellenségeskedést.

 

    Ahmed Abu Zeid külügyi szóvivő hivatalos közleményben fejezte ki részvétét a török népnek és az áldozatok családjainak. "Egyiptom megerősíti felhívását, amelyben a nemzetközi közösséget egységre szólítja fel azzal a gyűlöletes jelenséggel szemben, amely a nemzetek stabilitását és biztonságát támadja világszerte, etnikumra vagy vallási hovatartozásra való tekintet nélkül" - áll a közleményben.
    Egyiptom és Törökország között fagyos a viszony Mohamed Murszi egyiptomi elnök 2013-as elmozdítása óta, Isztambul ugyanis nyíltan támogatja a megbuktatott államfő mögött álló Muzulmán Testvériséget.
    Isztambul az időközben betiltott és terrorcsoporttá nyilvánított iszlamista szervezet számos vezető tagjának nyújt menedéket, a jelenlegi egyiptomi elnök által - akkor még hadsereg-főparancsnokként - végrehajtott hatalomváltást pedig katonai államcsínynek minősítette. Kairó ezzel szemben hivatalosan forradalomnak nyilvánította Murszi megbuktatását, a török kormányt pedig a térségben teret nyerő terrorizmus támogatásával vádolja.