Auguszta napja van. | 2024.03.29

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte a terrortámadást

2016-01-12 17:24:38

 

Több európai uniós vezető és a NATO is elítélte az eddigi hírek szerint tíz halálos áldozattal és tizenöt sebesülttel járó keddi isztambuli robbantást.

 

    Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Johannes Hahn bővítési biztossal közösen jegyzett nyilatkozatában az Európai Unió nevében őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. A levélben emellett gyors felépülést kívántak a sebesülteknek.
    "Az Európai Unió és Törökország egységesen kiáll a terrorizmus minden formája ellen. A terrorizmus elleni harcot prioritásként határozták meg a 2015. november 29-i EU-Törökország csúcstalálkozón, és fokoznunk kell erőfeszítéseinket ezen a téren, hogy teljes mértékben eleget tegyünk a nemzetközi jogi, ezen belül pedig az emberi jogi és humanitárius jogi kötelezettségeinknek" - olvasható a kommünikében.
    A történteket Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke "brutális terrortámadásnak" minősítette és határozottan elítélte. A volt lengyel kormányfő a Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben részvétet nyilvánított az áldozatok családjának.
    A NATO főtitkára élesen elítélte az isztambuli terrorcselekményt. "Együtt érzek a sebesültekkel, a török néppel és minden más, érintett nemzettel" - mondta Jens Stoltenberg, miután részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjainak. A katonai szervezet vezetője hozzátette, nincs mentség az ilyen támadásokra, és leszögezte, hogy a szövetség minden tagállama elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelem iránt.
    A robbantást Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács elnöke is elítélte.
    A terrortámadást a metropolisz európai oldalán, a Sultanahmet negyedben, a Kék mecsethez és a Hagia Sophia múzeumhoz közeli téren hajtották végre helyi idő szerint délelőtt fél tizenegy körül. A rendőrség azonnal lezárta a környéket, rohamkocsik érkeztek a helyszínre, az isztambuli rendőrség helikoptere pedig a levegőből vizsgálta a térséget.
    A halálos áldozatok nagy része külföldi állampolgár, sajtóhírek szerint a sebesültek között kilenc német és két perui van.
    A török miniszterelnök-helyettes elmondta: a terrorakciót egy szíriai állampolgár követte el, akinek jelenleg vizsgálják a kapcsolatait.