Gedeon napja van. | 2024.03.28

Illegális bevándorlás - Franciaországban is nőtt a menedékkérők száma

2016-01-12 13:37:00

Franciaországban 79 130 menedékkérelmet regisztráltak tavaly, ami 22 százalékos emelkedést jelent az előző évi 65 ezerhez képest, de messze elmarad a menekültválsággal elsősorban sújtott, szomszédos Németország adataihoz képest.

    A menekültstátuszt a kérelmezők 31,5 százaléka kapta meg 2015-ben, míg 2014-ben csak 28 százalékos volt ez az arány - közölte kedden Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) vezetője. A legtöbb menedékkérő szíriai és szudáni állampolgár volt tavaly.
    A hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy a korábbi években tapasztalt stagnálás után idén ismét nőtt a menedékkérők száma Franciaországban, s azok "a nagyon erős védelemre szoruló országokból" érkeztek. 
    Pascal Brice elmondta, hogy a legtöbb menedékkérő Szíriából érkezett, az 5200 benyújtott szíriai kérelem 66 százalékos növekedést jelent, s a szíriaiak 97 százaléka meg is kapta a menekültstátuszt. 
    A szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta Franciaország több mint 10 ezer szíriait fogadott be az OFPRA adatai szerint. 
    A szudáni kérelmek száma megháromszorozódott, az 5060 benyújtott dosszié 170 százalékos emelkedést jelent. Többségük Calais-ban, a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalán található kikötővárosban nyújtotta be a kérelmet, ahonnan eredetileg szerettek volna átjutni a túlsó partra, de végül a hatóságok nyomására Franciaországban kérték meg a menekültstátuszt.  
    A harmadik helyen Koszovó áll, ahonnan 4650 menedékkérő (plusz 92 százalék) érkezett, annak ellenére, hogy októberben Párizs újra biztonságos származási országnak nyilvánította Koszovót. 
    Negyedik helyre kerültek 2100 kérelemmel az irakiak, akiknek jelentős többségét szintén a calais-i sátortáborban győzték meg a hatóságok arról, hogy ne próbálkozzanak meg illegálisan átjutni Nagy-Britanniába.    
    Elemzők szerint logikus, hogy a menekültválság miatt Franciaországban is nőtt a menedékkérők száma a 2014-ben tapasztalt 2 százalékos visszaesést követően, bár ez a növekedés messze elmarad a más európai országokban tapasztalt szinttől. Ráadásul Franciaországban az első két negyedévben még semmilyen növekedést nem mértek, csak az elmúlt hónapokban nőtt a benyújtott kérelmek száma.