Auguszta napja van. | 2024.03.29

Csok - Századvég: az emberek négyötöde támogatja az új otthonteremtési programot

2016-01-11 17:52:51

A lakosság csaknem négyötöde támogatja az új otthonteremtési programot a Századvég legfrissebb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.
A Századvég Alapítvány hétfőn az MTI-nek küldött közleményében a program fogadtatásáról - január 6-9 között, ezer felnőtt megkérdezésével - végzett reprezentatív telefonos kérdőíves kutatás eredményét összegezte.
    A felmérés megállapítása szerint a lakosság döntő többsége, 79 százaléka támogatja a kormány új otthonteremtési programját, és a megkérdezettek háromnegyede politikai meggyőződéstől függetlenül egyetért a tervekkel.
    Utaltak arra, hogy az elmúlt hetek legmeghatározóbb belpolitikai témája a kormány lakásépítést, lakásvásárlást ösztönző új intézkedései voltak. Felidézték, január 1-től egyrészt jelentősen emelkedett a támogatás mértéke az új lakást építő vagy vásárló gyermekes családok esetében, másrészt 27 százalékról 5 százalékra mérséklődött a lakásépítés áfája. 
    Az adatfelvétel eredménye alapján rendkívül magas az otthonteremtési program ismertsége, a megkérdezettek 94 százaléka hallott arról, hogy a kormány három gyermek vállalása esetén 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad új lakás vásárlásához és építéséhez.
    Az intézkedéscsomagot csak minden hatodik válaszadó (17 százalék) ellenzi. Az eredmények arra is rávilágítottak, hogy a döntő többség politikai meggyőződéstől függetlenül egyetért a tervekkel, a magukat baloldalinak, illetve középen állónak valló lakosok körében is 75-76 százalékos a program támogatottsága - áll az összegzésben.
    Fontos szempontnak írták, hogy a különböző társadalmi csoportok körében is magas az otthonteremtés új formájának ismertsége és elfogadottsága. Több megközelítés is azt erősíti meg, hogy a családok kormányzati támogatásának e formája a lakosság többsége számára rendkívül pozitív.
    A kutatás szerint az alsó-, illetve magukat a munkásosztályba sorolók háromnegyede támogatja az intézkedést. Azok esetében pedig, akik magukat úgy jellemzik, hogy nélkülöznek, ez a támogatottsági arány kétharmadra, míg azoknál, akik némi nehézséggel, de kijönnek a jövedelmükből, mintegy háromnegyedre tehető - írták.