Auguszta napja van. | 2024.03.29

A védőügyvéd és az ügyész is ejtené a spanyol király nővére elleni adócsalási vádat

2016-01-11 20:15:00

Ejtsék az adócsalás vádját a spanyol király nővére, Krisztina ellen - ezt kérte az infánsnő védőügyvédje és az ügyész is a Palma de Mallorca-i bíróságon, ahol a Noós-ügyként elhíresült, 6,1 millió eurós (1,8 milliárd forint) közpénzcsalási botrány elsőfokú tárgyalása vette kezdetét hétfőn.
A tárgyalást, amelyben a hercegnő férje Inaki Urdangarin az elsőrendű vádlott, kiemelt érdeklődés kíséri és szokatlanul nagy biztonsági intézkedések előzték meg a Baleári-szigetek fővárosában. A bíróság környékét lezárták, a bejáratot kordonnal védték, az épületbe pedig csak szigorú ellenőrzés után lehetet bejutni. 
    Az érkező infánsnőt és férjét rengeteg tévéstáb, fotós és újságíró várta a bíróság bejáratánál. A pár a tárgyalóteremben a 18 vádlott között, az utolsó sorban, de nem egymás mellett foglalt helyet.
    A tárgyalás során Jesús María Silva, a hercegnőt védő három ügyvéd egyike, és Pedro Horrach, korrupcióellenes ügyész lényegében ugyanazzal érvelt: az infánsnővel szemben nem az adóhatóság és a spanyol állam, vagyis az ügyben "károsultak" tettek feljelentést, hanem egy harmadik fél, a Tiszta Kezek nevű civil csoport beadványa képezi a vád alapját. Mindketten hivatkoztak az úgynevezett Botín-doktrínára, amely szerint ilyen körülmények között ejteni lehet a vádat. 
    Az ügyész több esetet is példaként hozott fel, és a törvény előtti egyenlőségre hivatkozva azt mondta: ha most nem alkalmazzák a doktrínát, azzal "diszkriminálják" a király testvérét. 
    Dolores Ripoll, a tárgyaláson jelenlévő államügyész is egyetértett azzal, hogy az ügyben nem vonható felelősségre az infánsnő.
    Az utánuk sorra kerülő, Virginia López Negrete, aki a Krisztinát adócsalással vádoló Tiszta Kezek nevű szervezetet ügyvédje, követelte, hogy ne adják meg az "immunitás privilégiumát" a hercegnőnek. Ha ejtik az infánsnő elleni vádakat, az azt is jelenti, hogy társadalmilag megbélyegzett marad, mert nem lesz módja, hogy bíróság előtt tisztázhassa magát - érvelt az ügyvéd.
    A királyi család tekintélyét megtépázó ügy 2011-ben robbant ki, amikor a hatóságok az egykori kézilabdás olimpikon Urdangarint meggyanúsították azzal, hogy a Nóos nevű nonprofit alapítvány elnökeként éveken át, összesen 6,1 millió euró (1 milliárd 865 millió forint) közpénzt sikkasztott el. Urdangarinra az ügyészség 19 és fél éves börtönt és 3,5 millió eurós pénzbüntetést kért. 
    A vádlottak között van mások mellett Diego Torres, a hercegnő férjének volt üzlettársa, Jaume Matas, a Baleári-szigetek volt elnöke, Alfonso Grau, volt valenciai polgármester-helyettes is. Mindannyian ártatlannak vallották magukat.
     Az ügy érdemi tárgyalása február 9-én kezdődik, várhatóan a háromfős bírói testület addigra dönt arról, hogy fenntartja-e az adócsalás vádját Krisztinával szemben, amiért akár nyolc év börtönbüntetés is kiszabható a dél-európai országban. Az eljárás során 363 tanút fognak meghallgatni, az elsőfokú ítélet június végére várható.
    Az ügy hatására tavaly nyáron VI. Fülöp király megfosztotta nővérét, Krisztinát a Palma Hercegnője cím viselésétől, amit nászajándékba kapott 1997-ben apjától, I. János Károly spanyol királytól. Krisztina ugyanakkor születési jogán továbbra is hercegnő, és hatodik a trónöröklési sorban. Ettől megfosztani nem lehet, de ő maga lemondhat erről a jogáról, amit sokan el is várnak tőle Spanyolországban.