Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-01-09 17:59:00

 Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Messze kint az Atlanti-óceán fölött van annak a hatalmas ciklonnak a középpontja, amelynek előoldalán enyhe levegő áramlik a kontinens nyugati, déli és most már középső tájai fölé is. A mediterrán térségben 13, 18 fok a jellemző kora délutáni hőmérséklet, de Franciaország, Németország környékén is 5, 10 fokot mérnek. Az enyhe levegő magas nedvességtartalma miatt gyakori az eső. Ezzel szemben Skandináviában, a Baltikumban és Oroszországban nagyon hideg van, napközben nagy területen -15, -20 fok alatt marad a hőmérséklet, és sokfelé havazik. Sok a felhő Európa fölött, nagyobb területen tartós napsütés az Égei-tenger környékén van. Az említett ciklon melegfrontja a Kárpát-medence fölött húzódik, ezért vasárnap estig folytatódik a túlnyomóan borult idő, és az ország nagy részén kiadós esőre kell számítani, ezzel együtt melegszik a levegő, az ónos csapadék vasárnapra mindenütt megszűnik.
    
    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig
    ---------------------------------------------------
    Túlnyomóan borult lesz az ég, csak vasárnap délután nyugaton vékonyodhat el, szakadozhat fel helyenként a felhőzet. Ismétlődő eső várható, vasárnap délelőttig elsősorban az északi, északkeleti országrészben és a magasabban fekvő területeken helyenként ónos eső is lesz. Az északi határvidéken havazás is valószínű. Vasárnap késő délelőttől nyugat felől fokozatosan megszűnik a csapadék. Ködfoltokra is számítani kell. Szombaton mérsékelt marad a légmozgás, hajnaltól délen, később nagyobb területen is megerősödhet a déli, délnyugati szél, majd a Dunántúlon a szél északnyugatira fordul. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul, ám délen, délkeleten hajnalban ennél melegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 1 és 6 fok között várható, de délen, délkeleten 7, 10 fok valószínű.