Auguszta napja van. | 2024.03.29

Illegális bevándorlás - Az illegális bevándorlásra vonatkozó 2009-es törvény eltörlése megosztja az olasz politikát 

2016-01-08 16:11:07

Az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítő 2009-es törvény eltörlésére készült az olasz kormány pénteken, a jobbközép kormányerők ellenállása miatt azonban elhalasztotta azt - jelentette az olasz sajtó.   

    Az illegális bevándorlásra vonatkozó hatályos jogszabályok eltörlését vagy módosítását a jövő pénteki kormányülésen tűzik ismét napirendre. 
    Az illegális bevándorlást hét évvel ezelőtt foglalták az olasz büntetőtörvénykönyvbe Silvio Berlusconi legutolsó kormánya idején, amikor Roberto Maroni, az Északi Liga politikusa volt a belügyminiszter. A 2009 júliusában elfogadott törvény értelmében az Olaszországba történő illegális bevándorlás bűncselekmény, bár nem börtönt, hanem ötezertől tízezer euróig terjedő pénzbírságot szabtak ki érte büntetésként. A bírságot mindenesetre rendkívül ritkán vetették ki az Olaszországba tömegesen érkező illegális bevándorlókra.
    Az illegális bevándorlást bűncselekménynek minősítő jogszabály eltörlését az embercsempészek ellen harcoló olasz ügyészek szorgalmazták. Franco Roberti olasz maffia- és terrorizmusellenes államügyész a La Repubblica című olasz napilapnak azt mondta, hogy a büntetőtörvénykönyvbe foglalás nem bizonyult hatékony eszköznek az illegális bevándorlás jelenségének megfékezésére. Ellenkezőleg: akadályt jelent az emberkereskedelem elleni jogi fellépésben, mivel az ügyészségek nem tudják tanúként beidézni az illegális bevándorlókat, akiket a hatályos olasz jogszabály az embercsempészekhez hasonló bűnözőként kezel.
    Az illegális bevándorlás bűncselekményi minősítésének eltörlését az olasz képviselőház igazságügyi bizottsága még karácsony előtt megszavazta. Egyedül az Angelino Alfano belügyminiszter vezette Új Jobbközép (NCD) kormánypárt képviselői szavaztak nemmel. Olasz sajtóértesülések szerint az NCD ellenállása miatt halasztották el most is a törvény eltörlését. Az olasz kormány az NCD-nek is tetsző megoldást keres: felmerült az az elképzelés, hogy az illegális bevándorlás ne bűncselekmény legyen, hanem kerüljön át a polgári törvénykönyvbe közigazgatási szabálysértésként. Alfano egyébként 2009-ben a Berlusconi-kormány igazságügyi minisztere volt. 
    Az olasz ellenzék azonnal reagált az illegális bevándorlás bűncselekmény eltörlésének tervére. Roberto Maroni, az északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány elnöke Twitter-oldalán tiltakozott a jogszabály-módosítás ellen. Úgy fogalmazott: "készüljünk fel a bevándorlók megszállására". Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője Facebook-oldalán bejelentette, hogy kész utcai tüntetéseket és népszavazást indítani tiltakozásul az illegális bevándorlás bűncselekményének eltörlése miatt. Maurizio Lupi, a Néppárt (Ap) frakcióvezetője hibának nevezte, hogy Olaszország éppen a migrációs áradat idején akarja eltörölni az illegális bevándorlók kategóriáját. Flavio Tosi, Verona független polgármestere szerint az illegális bevándorlásra vonatkozó jogszabályok megszüntetése jelentősen megnehezítheti a nem menekültként érkező illegális migránsok kiutasítását.